Hasan Yavaşlar

Fil Öfkesi

Yayımlanma Tarihi

22 Mayıs, 2024

Düzenlenme Tarihi

22 Mayıs, 2024

Yazar Profili

Süper Lig’de 2024-2025 sezonu sona eriyor. Şampiyon ve düşecek son takım hafta sonu belli olacak. Geride bıraktığımız futbol sezonunda konuşamadığımız tek konu “futbol” oldu. Her türlü şiddet, holiganlık, saha içinde darp, maç oynanırken takımı sahadan çekme, hakem yumruklama gibi olayları gördük.

Öfke o kadar büyüktü ki; artık olabilecek hiçbir şey için “Asla olmaz” diyemiyoruz. Asla görmek istemeyeceğimiz ve tasvip etmeyeceğimiz cinayet dışında hemen herşey yaşandı,

Camialar ve yöneticiler birbirine düşman gibi. Özellikle yöneticiler, öfkelendiği zaman bir ormanı yok edebilecek kadar çıldıran fillerin öfkesini andırıyor.

Fil öfkesi demişken…

Türk futbolunda bu yıl yaşananlar, yıllar önce Hindistan’da yaşanan bir olayı hatırlattı:

Hindistan’ın Orissa eyaletinde yaşayan 70 yaşındaki Maya Marmu isimli kadın, bir filin saldırısında hayatını kaybeder. Maya Marmu’yu öldüren fil, birkaç gün sonra yaşlı kadının cenaze merasiminde tekrar ortaya çıkar. Üstelik bu defa yalnız değildir.

Marmu’yu öldüren filin arkadaşları cenaze merasimine katılanlara dehşet dolu dakikalar yaşatırken, katil filin hedefindeki isim yine Marmu olur. Fil, bu sefer yaşlı kadının cansız bedenine saldırır ve bitmek bilmeyen öfkesini katlettiği insandan çıkarmaya devam eder.

Cenaze merasimi, öfkeli fil sürüsünün olay yerinden uzaklaşmasından sonra tamamlanabilir. Bu sıra dışı olaya şahit olan insanlar, filin yaşlı kadına neden bu kadar öfke duyduğunu hiçbir zaman öğrenemez.

Türk futbolunda camialar ve şahıslar da fil öfkesi yaşıyor. Rakibini yok etse de siniri geçmeyecek kadar sinirli kişiler ve kurumlar izliyoruz.

Toplumsal olaylara ve gelişmelere kayıtsız kalan kişilerin, futbol gibi sosyal bir olay üzerinden bu kadar nefret kusmaları ise sosyolog ve psikologların incelemesi gereken bir konu gibi duruyor.

Hindistan’da kadını öldüren filin öfke sebebi hala anlaşılamadı. Umarım Türkiye’de “Fil öfkesi” yaşayan yöneticiler ve camialarla ilgili uzmanlar bir araştırma yapar ve kopan yaygaranın nedenini öğreniriz.