Hasan Yavaşlar

30 Yıl, 30 Dakikada Silinemez

Yayımlanma Tarihi

06 Mayıs, 2024

Düzenlenme Tarihi

06 Mayıs, 2024

Yazar Profili

Geçtiğimiz yıl Avrupa Şampiyonu olarak Türk hentbol tarihinin en büyük başarısına imza atan Konyaaltı Belediyespor Kadın Hentbol Takımı, HDI Sigorta Türkiye Kupası’nı da namağlup kazanarak Antalya’ya ikinci kupayı getirdi. Yetmedi, ligde normal sezonu namağlup lider tamamlayarak play-off maçları öncesi lig şampiyonluğunun da en büyük favorisi olduğunu gösterdi.

Konyaaltı bu başarıyı yaparken, sezon ortasında şiddetli bir türbülans yaşadı. 4 önemli oyuncusunu kaybetti, 3’ü ligdeki rakiplerine gitti. Bir oyuncusu sakat, bir oyuncusu da hamile olduğu için forma giyemiyor. Buna rağmen Türkiye’de bu sezon oynadığı tüm maçları kazanarak belki de bundan sonra başka bir takımın kıramayacağı bir rekora imza attı.

Takımın Başantrenörü Birol Ünsal, ekibi ile birlikte bu başarının baş mimarı oldu. Yönetimin dağıtmaya çalıştığı takımı çok zor şartlarda ayakta tuttu. Aylarca maaş almayan kadın sporcuları bir şekilde motive ederek maçlara çıkardı.

A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın da yıllardır başantrenörlüğünü yapan Ünsal,  Konyaaltı ile kupa kazanmak için bu görevini bırakmıştı. Geçtiğimiz yıl Avrupa, bu yıl Türkiye Kupası ve devamında gelecek olan lig şampiyonluğu, tüm engellemelere rağmen tuttuğunu koparmayı başardığını gösterdi.

Birol Ünsal bu başarının temelini, yaklaşık 30 yıl önce, 2000 yılından önce attı. İnönü İlköğretim Okulu ile başladığı hentbol yatırımını, Muratpaşa Lisesi ile devam ettirdi, Akdeniz Üniversitesi ile taçlandırdı, Muratpaşa Belediyespor ile finale ulaştırdı. Muratpaşa Belediyespor’da Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşamıştı ancak lig ve Avrupa şampiyonluğu, ulaşmak istediği bir hedef olarak hep içindeydi. Bu hedef için milli takım kariyerine son verdi.

Uğruna milli takımı bıraktığı Avrupa kupası hayaline geçtiğimiz sezon kavuştu. Türkiye Kupası şampiyonluğunu tekrarladı. Hem de sadece 11 oyuncu ile. Sırada lig şampiyonluğu var, çok büyük sürpriz olmazsa o da gelecek.

Ancak…

Belediye başkanı Cem Kotan’ın, “Bütçe çok yüksek ve böyle bir para yok. Kapatacağız veya küçüleceğiz” dediği kadın hentbolculara antrenman yaptırıp motive etmek ne kadar zorsa, aynı sporcularla şampiyonluk kürsüsüne çıkmak da o kadar zor. Birol Ünsal hırslıdır, inatçıdır ve vazgeçmeyen bir yapıya sahiptir. Birol hocanın bu yapısı, lig şampiyonluğunu da getirecektir.

Burada önemli olan, böyle bir markanın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor olması.

Kriz anlarında verilen kararlar insanı lider yapar. Türkiye’de ve Avrupa’da marka olmuş böyle bir takımı finanse ederek ayakta tutmak zordur. Önemli olan da zoru başarmaktır. Zoru ilk gördüğünüzde teslim olup kapanma ihtimalini düşünüyorsanız, önce Konyaaltı’na, sonra Antalya’ya ve tüm Türkiye’ye ayıp edersiniz. En büyük ayıbı da, liderlik fırsatını kaçırdığınız için kendinize yaparsınız.

Aslında Cem Kotan’a bakınca, Birol Ünsal’ı görüyoruz. Hırslı, inatçı, tuttuğunu koparan ve hedefine ulaşmadan vazgeçmeyen bir kişilik. Ancak Konyaaltı Belediyespor Kadın Hentbol Takımı ile ilgili ilk düşünceleri bu tabire asla uymuyor. İlk zorlukta kaçan lider olamaz. 

30 yıllık ilmek ilmek işlenen bir şaheseri ilk zorlukta yerle bir eden ise tarihe adını bu kayıpla yazdırır. Hayatındaki engelleri bir bir aşarak bugünlere gelen, zorlukları yene yene hakettiği konuma ulaşan Cem Kotan’ın, bu eseri yaşatacağına hala inanıyorum. Çünkü pozitif ayrımcılık hakkımız varsa, bunu Türk kadınının Avrupa’nın zirvesine çıkardığı Konyaaltı Belediyespor için kullanmamız gerekiyor. Çocuklar, kadınlar ve özellikle engelliler için yaptığı sosyal faaliyetler ile bugünlerin altyapısını oluşturan Cem Kotan’ın 30 yıllık eseri, 30 dakikalık bir toplantıda bitirmeyeceğine hala inanıyorum. Aksi karar, Türk kadınına, 30 yıllık emeğe ve Antalya ile Konyaaltı'nın tanıtıman büyük katkı veren bir markaya vurulmuş darbe olur.

Türk kadınını en iyi şekilde temsil eden Konyaltı Belediyespor Kadın Hentbol Takımı mutlaka yaşamalıdır ve bu bir sosyal sorumluluk gereğidir. Cem Kotan bu konuda öncülük etmeli, Antalyalılar ve sporseverler de buna destek vermelidir.