Hasan Yavaşlar

Yok Etme, Çözüm Bul

Yayımlanma Tarihi

03 Mayıs, 2024

Düzenlenme Tarihi

03 Mayıs, 2024

Yazar Profili

Sporun siyaseti olmaz. Sağlıklı bir toplum için her görüşten insanın spor yapması gerekir ve bunun için tesis ve malzeme gibi temel ihtiyaçlar yerel yönetimler tarafından sağlanır.

Ancak siyaset, sporun her zaman önüne geçiyor. Antalyaspor’dan bahsetmeyeceğim. Çünkü orada işler siyasetin de üzerinde yürüyor.

Siyasetin sporu ne kadar etkilediğini görmek için üç örnek vereyim.

Birincisi…

Yerel seçim sürecine girildiğinde, hentbolda Türkiye’nin tek Avrupa şampiyonu olan ve Süper Lig’in de namağlup lideri olan Konyaaltı Belediyespor dağılma sürecine girdi. Dönemin yönetimi, sporcularla bir toplantı yaparak yerel seçimlerden sonra kendilerinin olmayacağını, kulübün ekonomisinin çok da iyi olmadığını belirterek isteyen oyuncunun gitmesine izin vereceklerini söyledi. Takımın çok önemli 4 milli oyuncusu ayrıldı, 3’ü Konyaaltı’nın ligdeki rakiplerine transfer oldu. Buna rağmen Konyaaltı normal sezonu namağlup lider tamamlayarak lig ve kupa şampiyonluğunun en önemli adayı olduğunu gösterdi.

Yetmedi…

Konyaaltı Belediyesi’nde yaşanan koltuk değişimi sürecinde yaşanan belirsizlik, takımın 4 ay maaş almaması ile sonuçlandı. Kira ödeyen, çocuk okutan ve hayatlarını aldıkları maaş ile idame ettiren kadın sporcular, dayanamayarak başkan Cem Kotan ile görüştü. Mağduriyetini anlatan hentbolculara Başkan Kotan, “Geçmişten gelen 11 Milyon TL borç var ve böyle bir para yok. Bu kadar yüksek bütçeli bir takımı finanse edemeyiz. Alacaklarınızı mutlaka ödeyeceğiz ancak gelecek yıl için küçülme ve kapanma dahil her ihtimali masaya yatıracağız” dedi.

Yani Avrupa şampiyonu, ligin ve Türkiye Kupası’nın en büyük favorisi olan takım, şu anda kaderinin belli olmasını bekliyor.

İkincisi…

Geçtiğimiz sezon başında Sigorta Shop ile birleşerek Antalya’ya Sultanlar Ligi’ni getiren Muratpaşa Belediyesi, artan maliyetler nedeni ile 2024-2025 sezonu öncesi karar aşamasında. Geçtiğimiz ay bir açıklama yapan Belediye Başkanı Ümit Uysal, maliyetlerin çok arttığını belirterek sponsor desteği beklediklerini söyledi. Beklenen destek sağlanamazsa Muratpaşa’nın nasıl bir tutum takınacağı henüz bilinmiyor. En kötü senaryo; Muratpaşa Belediyesi gerekli desteği sağlayamazsa Sigorta Shop yönetimi takımı Antalya’dan götürecek.

Yıllarca Antalya’ya hentbolu sevdiren, Konyaaltı’nın devreye girmesi ile voleybola yönelen Muratpaşa Belediyesi, destek bulamazsa belki de ligden çekilecek. Tanıdığım Ümit Uysal, zoru sever ve vazgeçmez ancak az da olsa böyle bir ihtimal önümüzde duruyor. Hentbolu tercih ederken de, voleybola geçiş yaparken de sporseverlere sormayan yönetim, beklediği tribün desteğini almasına rağmen sporseverlere çok da danışmadan vazgeçebilecek. Hentboldan vazgeçildi, voleybol ile ilgili karar aşamasındalar.

Üçüncüsü…

Antalya bir güreş kenti. Hatta futboldan daha çok seyircisi olan bir branştan bahsediyoruz. Böyle olunca belediyelerin ilgisi de üst seviyede oluyor. Aksu Belediyesi bu konuda yıllardır lokomotif görevi gören ilçelerden birisi.

Yerel seçimlerin ardından Aksu Belediyesi’nin yeni başkanı İsa Yıldırım oldu. Duyumlarımıza göre, kulüp yönetiminin mali tablosunu beğenmeyen Başkan Yıldırım, defalarca istediği mali tablo kendisine getirilmeyince, sporcuların antrenman yaptığı salonun kapısına kilit vurmuş ve güreşçileri içeri almamış. Aksulu güreşçiler bugünlerde Zeytinköy’deki Doğuyaka Tesisleri’ndeki çayırca kıspet bağlıyor. Yaşanan krizin tatlıya bağlanma ihtimalinin zor olduğu ve güreşçilerin dağılacağı konuşuluyor.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Antalya merkez ilçeler olduğu için Muratpaşa, Konyaaltı ve Aksu örneklerini verdim.

Sporda paranın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Para olmadan voleybol, hentbol ve yağlı güreş yapılamayacağını da… Ancak kurumlarda devamlılık esastır.

Geçmiş yönetimle ilgili bir sorun varsa yasal yollar açık. Bütçe yetersiz kalıyorsa küçülmeyi de düşünebilirsiniz. Ancak kapatmak, vazgeçmek ve yok etmek yerel yöneticilerin tercihi olmamalı.

Muratpaşa voleyboldan, Konyaaltı hentboldan, Aksu da güreşten vazgeçecekse, bugüne kadar bu branşlara harcanan paralar çöpe atılmış olmuyor mu?

“Okullar olmasa, Milli Eğitim’i ne güzel yönetirdim” diyen siyasetçiyi eleştiren başkanlar, sorunları çözmek yerine sorun oluşturan takımları ortadan kaldırırlarsa, eleştirdikleri siyasetçiden bir farklarının olmadığını göstermiyor mu? “

Antalya voleybolu da, hentbolu da, güreşi de çok seviyor. Birçok maçı, Antalyaspor maçlarından daha fazla sporsever izliyor. Bu sezon henüz bitmemişken, çözüm yolları bulunabilecekken ve vakit varken, üç başkanın da en son ihtimali en baştan düşünmemeye davet ediyorum.