Kemerağzı-Kundu planı yine iptal edildi

Gülşah Gürsoy

Kemerağzı-Kundu sahil şeridinde daha önce 22 kez iptal edilen imar planlarıyla ilgili olarak Mimarlar Odası Antalya Şubesi, son planların belirli taşınmazlara ayrıcalık tanıdığı gerekçesiyle açtığı iptal davası Antalya 4. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, bakanlığın planlarının iptaline karar verdi

Kemeragzi-Kundu-plani-yine-iptal-edildi_5bcb98ef-a5df-446e-9b68-13ca6c33f9cb.webp

Kemerağzı-Kundu sahil şeridi, 2004 yılından beri Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak korunuyor. Antalya Mimarlar Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada bölge bu statüye rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 2004'ten bu yana 22 plan, plan değişikliği ve revizyon Anayasa, yasa ve yönetmeliklere, kamu yararına ve yargı kararlarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

PLANA MİMARLAR ODASINDAN TEPKİ 

Bakanlık, son olarak 11 Kasım 2022'de 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı hazırladı ve onayladı. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu planların da iptali için dava açtı. Antalya 4. İdare Mahkemesi, davayı inceleyerek planların iptaline karar verdi. Mahkeme kararında, planların yargı kararlarına ve planlama amacına aykırı olduğu, sosyal donatı alanlarını azalttığı ve eşitlik ilkesine aykırı olarak belli taşınmazlara ayrıcalık tanıdığı belirtildi.

KAMU YARARINA AYKIRI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu kararın sevindirici olduğunu ancak sorunun çözülmediğini vurguladı. Yazılı bir açıklama yapan Mimarlar Odası, "Bakanlığın bu güne kadar yaptığı ve onayladığı 22 plan, plan değişikliği ve revizyon planlar yargı tarafından kamu yararına aykırı bulunarak iptal edilmiş olmasına karşın 11.11.2022 yeni bir 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı yaparak onaylamıştır. Bölgenin doğal güzelliği ve kamu yararı gözetilerek, sürdürülebilir bir planlama yapılması gerekiyor" görüşlerine yer verdi.

Haber: Gülşah Gürsoy


  • Yayımlanma Tarihi: 26 Haziran, 2024 15:26