Enflasyon sopa göstererek düşmez

Gözde Dolayman

Antalya ekonomisinin Türkiye ekonomisine göre daha kötü seyrettiğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “Tarım ve gıda ürünleri tüm dünyada düşerken bizde artıyor. Çünkü bizdeki kalıcı ve çoklu maliyet artışları dünyanın hiçbir yerinde yok. Fiyatlara odaklanıp sopa göstermekle bu sorun çözülmez” dedi.

Enflasyon-sopa-gostererek-dusmez_1c9adca9-d306-4dde-b791-ecae9f60869e.webp

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Haziran ayı olağan meclis toplantısı, borsa toplantı salonunda yapıldı. ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında yapılan toplantıda, 23 Haziran 1920’de Türkiye’nin 3 Borsası olarak kurulan Antalya Ticaret Borsası’nın 104. kuruluş yıl dönümü kutlandı.

 

TÜİK’İN VERİLERİ

Haziran ayı başında TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılı ilk üç ay GSYH rakamlarının ülke ekonomisinin genel performansı hakkında ışık tuttuğunu belirten Ali Çandır, “İlk üç ayda ekonomimiz genel olarak yüzde 5.7 gibi yüksek bir büyüme gösterdi. Son 26 yıllık ilk çeyrek büyüme ortalamamız olan yüzde 4.8’den yüksek bir büyüme ilan edilmiştir. Sanayimizdeki yüzde 4.9’luk büyüme, yüzde 4.7’lik ortalama büyümeye yakın seyrederken hizmetler sektörünün yüzde 4.3’lük büyümesi ise yüzde 5.1’lik ortalama büyümenin altında kaldı. Tarım sektöründeki büyüme ise yüzde 2’lik ortalama büyümenin oldukça üzerinde gelerek yüzde 4.6 oldu. Büyüme performansında inşaat ile vergi, sübvansiyon ve destekler oldu” dedi.

 

ANTALYA, TÜRKİYE’NİN GERİSİNDE

Ülke ekonomisindeki olumlu verilere rağmen Antalya ekonomisinde düşüş yaşandığını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “İhracatta ilk 5 aylık rakamlara göre kentimizde yüzde 0.6’lık düşüş yaşanırken ülke ortalamasında yüzde 3.2’lik artış yaşandı. Tarımsal ürün ihracatında ise Antalya’da yüzde 2.9’luk düşüşe karşılık ülke ortalaması yüzde 2.4 artış gösterdi. Yaş meyve sebze ihracatında durum daha kötü seyretti ve kentimizdeki yüzde 11.5’luk düşüşe karşılık ülke ortalaması yüzde 2.5 arttı. Kasım ayından bu yana her ay protestolu senet ve karşılıksız çek tutarlarında son 10 yılın rekorları kırıldı. Nitekim Nisan ayında kentimizdeki protestolu senet tutarında aylık yüzde 415 ve yıllık yüzde 360 artışa karşılık ülke ortalaması aylık yüzde 194 ve yıllık yüzde 161 artış olarak ilan edildi. Karşılıksız çek tutarında ise kentimizdeki aylık yüzde 228 ve yıllık yüzde 427 artışa karşılık ülke ortalaması aylık yüzde 189 ve yıllık yüzde 267 artış olarak ilan edildi” dedi.

 

SOPA GÖSTERMEK SORUNLARI ÇÖZMEZ

Kurulan ve kapanan şirket sayılarında da Antalya’nın ülke ortalamasından daha kötü bir performans gösterdiğini belirten Çandır, şunları söyledi: “Antalya’da kurulan şirket sayısının yüzde 40 azalmasına karşılık ülke genelinde yüzde 30 azalmıştır. Kapanan şirkette ise kentimizdeki yüzde 40’lık artışa karşılık ülkemizde yüzde 30’luk artış yaşanmıştır. Tarım ve gıda ürünleri enflasyonu tüm dünyada sürekli olarak ciddi düşüşler kaydederken bizde rekor artışlar yaşanması, üretici ve esnaf kesiminin fahiş fiyat merakıyla açıklanması hiç gerçekçi değildir. Türkiye’de fiyatlar artmaya devam etmektedir. Çünkü bizdeki çoklu ve kalıcı maliyet artışları dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamaktadır. İşin bu yanını boş geçip sadece fiyatlara odaklanmak ve sürekli sopa göstermek temel sorunu çözmekten uzaklaşmaktır”.


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 26 Haziran, 2024 15:17
  • Güncellenme Tarihi: 28 Haziran, 2024 11:56