Hasan Yavaşlar

Antalyaspor Ekonomisi

Yayımlanma Tarihi

10 Haziran, 2024

Düzenlenme Tarihi

10 Haziran, 2024

Yazar Profili

Ülke ekonomisinin durumu ortada. Şirketlerin ve bireylerin yaşam koşullarını da yakından görüyoruz.

Antalyaspor’un ekonomisi ise ders kitaplarında okutulacak nitelikte.

Yönetime ve başkana göre hiçbir sorun yok. Geçen sezon da olmadı zaten. Ancak maaşlar ödenmediği için oyuncular serbest kalma haklarını kullandı, personel Ramazan Bayramı’na maaş alamadan girdi.
Antalyaspor’da sıkıntı her zaman vardır ve olacaktır da. Ancak asgari ücret civarında maaş alan personelin bayrama parasız girmesine yakın tarihte rastlamamıştık.

Sezon hayal kırıklığı ile bitti. Ligden düşmesi beklenen Alanyaspor bile sıralamada Antalyaspor’un üzerinde yer aldı.

Ancak her zamanki gibi Antalyaspor’da görünen hiçbir sorun yok. Ya da öyle yansıtılmaya çalışılıyor.

Peki öyle mi?

Antalyaspor’un durumu ekonomisi ile orantılı ve ekonomik tablo iç karartıcı boyutta.

Yaşanan sorunlara kariyerlerinde alışık olmayan Adam Buksa, Dario Saric ve Helton Leite takımdan ayrıldı. Satın alma opsiyonları Antalyaspor’da bulunan Adam Buksa ve Dario Saric, bonservislerinin alınması halinde bile Antalyaspor’da oynamak istemediklerini belirterek gittiler. Yerli futbolcuların Nisan ayına verilen çekleri karşılıksız çıkmıştı. Bir kısım ödeme yapıldı ancak takımın tamamının önemli miktarda alacakları var.

Jehezkel ve Bytyqi sezon içinde gitti. Adam Buksa, Dario Saric, Helton Leite, Ömer toprak, Naldo ve Ufuk’un da sözleşmeleri bitti.

Yabancı oyuncularının bir kısmının 2, bazılarının ise 3 maaş alacakları bulunuyor.

Luis Adriano’nun eli kulağında olan yaklaşık 800 Bin Euro’luk ödeme emri kulübe ulaşmak üzere. Temmuz ayında başlayacak olan transfer döneminde oyuncu alabilmek için eski borçlarla birlikte yaklaşık 1,7 Milyon Euro borç kapatılması gerekiyor. Aksi takdirde transfer engeli kaldırılamayacak.

Bu borç kapandıktan sonra geçen yıldan kalan borçların temizlenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz sezon takımın aylık maaş gideri yaklaşık 1 Milyon Euro idi. Transfer yasağının kaldırılması ve geçen yılın temizlenmesi için en az 5 Milyon Euro’ya ihtiyaç var. Bu bütçe oluşturulup transfer engeli kaldırıldıktan sonra yeni transferlere bütçe hazırlanacak.

Üstelik Jehezkel ve Bytyqi dosyalarının en erken devre arasında sonuçlanması bekleniyor.

Böyle bir bütçe var mı?

Antalyaspor Yönetimi, yani Başkan Sinan Boztepe ve 4-5 isim harıl harıl sponsor arıyor. Antalya merkezli bir havayolu şirketi ile yapılan görüşmeler sürüyor. 5,5 Milyon Euro’luk paket bir sponsorluk için her koldan çalışma devam ediyor. Antalyaspor’u uçurması beklenen firmanın yanısıra, sürekli sponsorluk dosyaları hazırlanıp gönderiliyor. Hatırlı-hatırsız kim varsa araya sokulup yardım talep ediliyor.

Alex De Souza, Haziran ayı başında ülkesine gitti. Geri geldiğinde sorunların çözülmüş olmasını talep etti. Transferlerin Haziran ayı sonunda başlayacak kampa yetişmesini ve geçen yıl yaşanan sorunların tekrarlanmamasını talep etti.

Yönetim çalışıyor. Sponsorluk görüşmeleri devam ediyor. Ankara ve İstanbul ayaklı görüşmelerden sonuç çıkarsa, dış transfer belki 2-3 gün içinde bitecek. Aksi takdirde tahtanın kapanmasından endişe ediliyor.

Tüm bu çalışmaları yapan personele gelince…

Ramazan Bayramı’na maaş alamadan giren yaklaşık 200 kulüp çalışanı, bayramdan sonra alacaklarını tahsil edebilmişti. Aynı personel, Ramazan Bayramı’ndan sonra bir daha maaş yüzü göremedi. Bir hafta sonra Kurban Bayramı ve bu personelin 2 maaş alacağı bulunuyor. Görüştüğüm yöneticiler, maaşların bu hafta yatacağını söyledi.

Uzun lafın kısası…

Antalyaspor’un ekonomik durumu, iktisat fakültelerinde ders olarak okutulabilir. O kadar çok ihtimal var ki; her bir ihtimalin bilimsel bir açıklamaya ihtiyacı var.

Transfer yasağı kalkarsa, kalkmazsa, birkaç günlüğüne kalkıp tekrar gelirse, hiç kalkmazsa… Bu ihtimalleri uzatmak mümkün.

Ancak bu ekonomi, takımın gelecek sezonki performansını doğrudan etkileyecek durumda. Sponsor bulunup yasak kaldırılamaz ve takviye yapılamazsa Antalyaspor’un geleceği karanlık. Sponsor bulunup yasak kaldırılırsa, eski borçlar kapatıldıktan sonra kalacak bütçe ile nasıl transfer yapılacağı da bilinmiyor.

Sanki Antalyaspor’un geleceği, her geçen gün “Ya tutarsa”ya kalıyor.