Şali Erguş

Ziraat Mühendisi Olamadan Futbol Olmaz

Yayımlanma Tarihi

18 Eylül, 2023

Düzenlenme Tarihi

18 Eylül, 2023

Yazar Profili

Ülkemizde spor denilince ilk aklımıza gelen muhtemelen futboldur. Peki futbolda en önemli faktör nedir? Elbette ‘futbolcular’ hiç tereddütsüz. Başka… Hakem, taraftar, yöneticiler, taraftar falan... Hepsi doğru da çim sahalar nerede, bu oyun nerede oynanıyor?

Aslında kafamda balıkçılık ve denizlerin kullanımı ile ilgili bir yazı vardı. İki gündür sabah filenin sultanlarını izlemek için 07.00‘de televizyon karşısına geçince devamında da diğer spor oyunlarını takip etmekle devam etti ve yazım futbola evrildi.

Ne alaka ‘futbol ve tarım’ diyebilirsiniz elbette. Ziraat mühendisi olarak Türkiye’de futbol maçlarını izlemek bana üzüntü veriyor. Oynanan oyunun veya futbolcuların kalitesi değil elbette üzüntü sebebi... TFF veya kulüp yöneticilerimiz konuşmaya başlayınca Avrupa’nın 6. büyük ligi olduğumuzdan, ne kadar kaliteli oyuncuları transfer ettiklerinden falan bahsettiklerie hepimiz şahit olmuşuzdur. Eğer bir kalite ve sınıf iddianız varsa bu her anlamda sınıf atlamakla olur. Bazı oyuncuları transfer edip hakem kaliteniz yükselmiyorsa sadece kendinizi tatmin edersiniz, sınıf falan atlayamazsınız.

Örnek iki gündür Süper Lig’de izlediğim maçlardaki saha zemini ile İngiltere liglerinde izlediğim saha zeminleri arasında kaba tabirle bir milyon fark var. Adamlar nerede ise kusursuz zeminde oynuyorlar. Kurumsal yapıları oturmuş, antrenman sahaları dahil tüm zeminler profesyonellere bırakılmış durumda. Bizim en iyi sahamız bile tabir yerinde ise patates tarlası gibi. Patates tarlası tabiri hasat zamanında arazinin durumunu gösteren bir tabirdir.

Dünya bilimsel konularda ortak bilim anlayışına geçmek için hazırlıklara başlayalı yıllar oldu, biz ise hala futbol sahalarında çim problemi yaşıyoruz.

Bu yıl için yanlış hatırlamıyorsam Süper Lig’in en pahalı transferi Cengiz Ünder. Bonservisi için 15 Milyon Euro ödendi. Maaşı da ekleyince ilk yıl maliyeti kabaca 20 Milyon Euro. Bu adam gelip Atatürk Antalya Stadında maça çıksa ve geçen yıl Doğukan Sinik’te yaşadığımız zemin kaynaklı sakatlığı yaşarsa ne olacak? 20 milyon Euro’luk oyuncumuz hem milli takımdan, hem de Fenerbahçe’nin Avrupa maçlarından mahrum kalacak. Nedeni ise en fazla bir kaç Milyon TL’ye çözülebilme ihtimali olan zemin problemi. Markalaşma derken bilimsel veriler kullanılmadan lafla olmuyor efendiler.

Ziraat mühendisliğine sahip çıkılmadan ne doyabiliriz ne de rahat futbol maçı izleyebiliriz.