Şali Erguş

Organize Tarım

Yayımlanma Tarihi

01 Temmuz, 2024

Düzenlenme Tarihi

01 Temmuz, 2024

Yazar Profili

Tarım sektörünün son yıllardaki en önemli çıkmazlarından biri, hatta en önemlisi belki de ekonomik darboğaz; tarımsal girdi üreticisi, ithalatçısı, çiftçisi, ihracatçısı perakendecisi.

Hangi gruptan birileri ile karşılaşırsak konu hemen ödemeler dengesine, vadelere, iflas eden veya ciddi nakit sıkışıklığı yaraşan sektör paydaşlarına geliyor. 

Esasen sorunu, kurumsal yapının ve nitelikli tarım politikasını olmayışına bağlayabiliriz. Bu konuyu daha sonra farklı noktalardan ele almak mümkün. 

Bugün tarımsal girdi üretimi yapan, ciddi miktarda ihracat yapma potansiyeli olan değişik sanayi siteleri ve bölgelerde faaliyet göstermek zorunda kalan firmaların bence kolaylıkla çözülmesi gereken sorunlarından bahsetmek istiyorum.

Özellikle Antalya özelinde onlarca bitki besleme kolunda çalışan firmanın küçük bir kısmı organize sanayi bölgesi içinde faaliyet gösteriyor. Organize sanayi kuralları ve muafiyetlerini kullanabiliyor ama onlar da diğer sanayi kolları ile aynı statüde kalıyor.

Geride kalan firmalar ise Toptancılar Sitesi’nde, Kırkgöz Sanayi Sitesi’nde, Varsak Sanayi gibi asıl amacı farklı olan bölgelerde faaliyet gösteriyor.

Aman canım ne fark eder oralarda da iş yapmıyorlar mı?

Elbette yapıyorlar.

Fakat sorun hem denetim, hem de lojistik gibi özel isteklerin daha düşük maliyetle çözülmesi değil mi?

Mesele nitelikli bir marka oluşturmak için tüm kuralların konulması ve denetlenebilir olması değil mi?

Mesele kalifiye eleman ihtiyacını zamanında karşılayabilmek değil mi?

Daha birçok madde sayabiliriz.

Çözüm ne olabilir: Organize Tarım Bölgesi.

Şaşırtıcı değil mi?

İlk defa ben ortaya attım demeyi çok isterdim ama yıllardır konuşulan ama gerçekleştirilmeyen ve gerçekleştirilmek istenilmeyen bir proje. Döşemealtı, Kepez ve Aksu Belediyelerinden herhangi birinin bu projeyi sahiplenip ivedilikle ele alması ve alan yaratıp sadece tarımsal girdi üreten firmaları işin içine sokarak belediyeye gelir sağlayabilirler, aynı zamanda ülkenin tarımsal üretimine katkı sağlarlar.

Eminim ‘Organize Tarım Bölgesi’ faaliyete girsin; 5 yıl içinde tarımsal girdi üreten firmalar bölgemizim en önemli ihracat firmaları haline gelecektir.