Şali Erguş

Kuraklık

Yayımlanma Tarihi

12 Ağustos, 2024

Düzenlenme Tarihi

12 Ağustos, 2024

Yazar Profili

Geçen hafta içerisinde Adana’dan gelen bir haber, su sorunun ne kadar ileri seviyelere çıktığını gösterir nitelikte idi. Bölgenin sulama birliklerinden biri çiftçilere gönderdiği yazıda barajlarda yeteri kadar su olmadığından, güz döneminde sulama suyu veremeyeceğini belirterek, üretim planlarını ona göre yapmalarını istiyor.  Çukurova yılda 3-4 kez üretim yapılabilen bölgelerden. Yaşanan üretim sorunu zaten yüksek olan gıda fiyatı ve gıdaya ulaşmakta yaşanan problemleri iyiden iyiye artıracaktır. Adana’da olan sorun Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan gerçekleri yüze vurumu olarak karşımıza çıktı.

Vahşi sulamadan ivedilikle uzaklaşmak gerektiğini anlamaya yardımcı olunur mu bu durum çok emin değilim. Sulu tarım alanlarında damlama sulama ve kapalı devre sulama sistemlerinin ne kadar yaygın hale getirebilirsek su varlığımızı o kadar ileri yıllara taşıyabiliriz. Su varlığımızı korumanın bir başka yöntemi doğru fizibilite çalışmaları ile barajlar kurmak. Barajlar sayesinde su depolama alanlarını artırarak suyun kontrolünü sağlamak kolaylaşacaktır. Açık barajların yüzeyine güneş enerji tarlaları kurarak buharlaşmayı azaltırken elektrik üretimin arttırabiliriz.

Yağmur hasadı ile ilgili gerekli kanuni alt yapının hazırlanması ve gerekli teşviklerin ivedilikle hayata geçirilmesi sağlanmalı, genel amaçlı su kullanımlarının yapılan hasatlardan karşılanması sağlanmalıdır. Kent merkezlerinde park bahçelerin sulanması araç yıkaması gibi işlerin kesinlikle buralardan yapılması sağlanmalı. Belediyelerin inşaat ruhsatı verirken mutlaka yağmur hasat projelerine dikkat etmeleri yaşamımız için çok önemli olacaktır. Gelin Antalya bu işe öncülük yapsın. Biz birçok şehre göre her yıl nüfusumuzun 10-15 katına hizmet eden kentiz ve temiz suya daha çok ihtiyacımız olacak.

Yer altı sondajlarının daha sıkı denetlenmesi herkesin kafasına göre yeraltı sularını kullanması engellenmelidir. Göller Bölgesi olarak bilinen Batı Akdeniz’in iki önemli gölü Burdur ve Eğirdir göllerinin su seviyelerinde yaşanan düşüşleri hepimiz görüyoruz. Özellikle Burdur gölü nerede ise kurumak üzere yıllar öncesi sandalların olduğu alanlar çöl görünümüne dönüştü ve dönüşmeye devam ediyor. Gelecek yıllarda dünyanın birçok bölgesinde su kaynaklı ciddi sorunların yaşanacağını tahmin etmek çokta zor olmasa gerek.

Su hayatımızın her aşamasında en çok ihtiyaç duyduğumuz kaynağımız ve değerini iyi bilmeliyiz.

Su olmadan yaşamda olmaz.