Şali Erguş

Yetki Alanıma Dokunma

Yayımlanma Tarihi

19 Ağustos, 2024

Düzenlenme Tarihi

19 Ağustos, 2024

Yazar Profili

Neden başlığı böyle seçtim, ne anlama gelir?

Başlık Türkiye Ziraat Mühendisleri Genel Merkezi tarafından başlatılan ve eğitimini almış, mühendis diploması olan bizleri yani Ziraat Mühendislerini diğer meslek grupları ile birlikte bitki koruma ürünleri bayiliği için yapılan sınava karşı oluşturulan tepki mesajının başlığı.

Sınav başvuru şartlarında kimler sınava girebilir;

Ziraat Mühendisi veya Eczacı veya Kimya Mühendisi veya Kimyager veya Ziraat Teknisyeni veya Bitki Sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş tekniker olmak.

Ziraat mühendisliği dışındaki meslek gruplarına olan saygım elbette sonsuz, kendi alanlarında eğitim almışlar, mesleki yeterlilik durumuna gelmişler ki o unvanları kazanabilmişler. Kimya mühendisi olan bir arkadaşımızın herhangi bir bitkinin, yabancı ot mu kültürel amaçlı üretilen bir ot mu olduğunu anlamasını beklemek ne kadar doğru olabilir ki? Ya da çok iyi bir eczacının domateste zararlı olan bir kırmızı örümceğin çalışma ve mücadele detaylarını bilmesini ve teşhis etmesini nasıl bekleyebilirsiniz? Herhangi bir Ziraat Mühendisi meslektaşımın eczacılık ve kimyagerlerin meslek detayını bilemeyeceği gibi.

Diğer meslek gruplarına iş alanı açmak adına sınavlara girmelerinin yolunun açılması tarım sektörüne ihanetin temel göstergelerinden birisidir. Düşünün bir kere; yer fıstığının dahi ağaçta yetiştiğini iddia edebilecek bazı insanların gelen üreticiye nasıl yardımcı olmasını bekleyerek sınava girmeleri için izin verilebilir anlamak mümkün değil. Mesleki yeterliliğini almış bitki koruma dersleri almış tüm meslektaşlarım sınav derdi olmadan bitki koruma ürünleri bayiliği yapabilmelidir. Örneğin eczacı biri sınavla mı eczane açabiliyor. Kaldı ki eczacılık ağırlıklı reçete üzerinden gelen ilaçların ticareti üzerine kurgulanmış. Bu yapı doğru mu değil mi eczacıların değerlendirmesi esastır, bizim kendi meslek yapımızı eleştirmemiz gibi.

Bitki koruma ürünleri bayiliği için bizim meslek grubunda kesinlikle bitki koruma dersleri almış olma zorunluluğu konulmalı. Örneğin tarımsal yapılar veya tarımsal ekonomi bölümlerine ruhsat yolu kapalı olmalı. Belirli bir standart mutlaka konulmalı. Yıllık olarak, Tarım Bakanlığı’nın veya Ziraat Mühendisleri Odası’nın üniversitelerle ortak yapacağı eğitimlere mutlaka katılım sağlanmalı ve bilgiler güncellenmeli. Reçete sistemi geçmişten yaşanan tecrübeler ışığında güncellenmeli ve tekrar aktif hale getirilmeli. Reçete ve arazi değerlendirmesini yapan meslektaşlarımızın ücretleri genel bütçenin içinde olan % 1’lik tarımsal destekleme kanununun içinden karşılanmalı ki; kalıtım değerleri ve etkili mücadele için teşvik edebilelim. Eğer özel danışmanlık hizmeti almak isteyen üreticiler olur ise oluşturulacak yapılardan sağlanabilir olmalı. Fakat bu noktadaki denetimlerinde sıklıkla yapılması sağlanmalı.

Daha yazılacak ve anlatılacak o kadar çok konu var ki inanamazsınız. Ziraat mühendisleri kendi alanlarında dahi farklı branşlarımız varken, farklı  meslek gruplarının bitki koruma ürünleri bayisi olması kadar içi  boş ve gereksiz bir sınav olamaz.

Tüm meslektaşlarımızın konuya olan hassasiyetleri ortada iken ZMO’nun örgütlü olduğu tüm kentlerde sınava ve katılacak meslek gruplarına karşın gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Herkes kendi mesleğini yapsın. Tarım sizin düşündüğünüz kadar basit değil.