Şali Erguş

ÖTV Artışının Etkileri

Yayımlanma Tarihi

17 Temmuz, 2023

Düzenlenme Tarihi

17 Temmuz, 2023

Yazar Profili

Gece yarısı itibari ile uygulamaya geçen ÖTV düzenlemiş ile akaryakıt TL fiyatına gelen yaklaşık 5 TL’lik artış ile üretim maliyetine direkt olarak etki yapması kaçınılmaz. Tüketici olarak baktığımız zaman elbette olumsuz olarak etkileneceğiz. Derdim de tam burada olacak. Tüketici olarak sadece nakliye maliyeti olarak ne kadar etkileneceğiz? Kısaca bu konuya değinip daha sonra üretici kısmına bakmak olacak.

Örnek olarak İstanbul’u almak isterim müsaadenizle. Biliyorsunuz haberlerde genelde İstanbul fiyatları konuşuluyor. Eğer 15 Temmuz da Antalya’dan 20 ton domatesi hiç para ödemeden alsa idim İstanbul için ödeyeceğim nakliye fiyatı 15 bin TL idi, yani kg başına maliyet 75 Kuruş olacaktı. 15 Temmuz’da aldığımda ise nakliye maliyetim Kilo başına 1 TL oldu. Yani birkaç saat içinde sadece nakliyeden dolayı 25 Krş zam yapmak zorunda kaldım. Diğer noktalarda kullandığım petro kimya ürünlerinden kaynaklanan fiyat artışlarını hesap etmeden, sadece nakliyeye yaklaşık % 25 zam gelmiş oluyor.

Şimdi çıkıp ‘Efendim aracılar artıyor, karaborsacılar bilmem ne yapıyor’ demeyelim.

Peki ne demeliyiz; ‘Enerji maliyetleri arttıkça biz fakirleşiyoruz’.

Üretici açısından ne anlama gelir ÖTV artışı;

Yine domatesten gidelim analize. Dün seranızdan topladığınız ürünü aracınızla hale götürmek için harcadığınız yakıt gideri 100 liradan 125 liraya çıktı. Fakat tarımda, nakliyede olduğu gibi fiyat artışlarını fiyatlara yansıtamıyorsunuz. Eğer o gün hale fazla ürün geldi ise dün 10 TL’ye sattığınız ürünü bugün 8 TL’ye satabilirsiniz. Bu durumda yakıttan dolayı maliyetiniz artarken, piyasadan kaynaklı olarak ürettiğiniz üründen zarar da edebilirsiniz.

Ne yapmalıyız? Tarımsal ürünlerin nakliyesini yapan araçların akaryakıt harcamalarından ÖTV’yi kaldırmalıyız. Tarımsal üretimde kullanılan traktör vb. araçların akaryakıt maliyetlerinden alınan tüm vergileri sıfırlanmalıyız. Bu sayede hem tüketici hem de üretici bir nebze nefes alabilir.

Netice olarak ÖTV’deki artış, sadece tüketiciyi değil üreticiyi de olumsuz etkiliyor.

Tüketirken üreticileri suçlarken lütfen bir kez daha düşünelim.