Şali Erguş

Meralara Kıymayın Efendiler

Yayımlanma Tarihi

23 Temmuz, 2023

Düzenlenme Tarihi

25 Temmuz, 2023

Yazar Profili

Hiç düşündünüz mü; Türkiye’de ne kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız var?

Hiç düşündünüz mü; Türkiye’de ne kadar kullanılabilir mera varlığımız var?

Meralar olsa ne olur olmasa ne olur. Hayvan sayımız artsa ne olur artmasa ne olur.

Peki kurban bayramında yıllık kesilen hayvanların yaklaşık %10 kesiliyor desem ne düşünürsünüz?

Kurban bayramı süresince yaklaşık 600 bin büyükbaş, 2 milyon 200 bin küçükbaş hayvan ibadetlerimize uygun olarak kesiliyor. Asıl konumuz, aslında bu değil fakat kafamızda yaklaşık olarak yıllık ne kadar kırmızı et tüketimine ihtiyacımızın olduğunu canlandırmaktı.

Bu hesapla yaklaşık 20 milyon civarında hayvan kesime giderse biz bugünkü et fiyatlarında et tüketebiliriz demektir. Bu yaklaşımda enflasyonu sıfır olarak kabul ediyoruz. Peki bizim hayvan varlığımız bugünkü sayının %30 artırabildiğimizi düşünürsek emin olun et fiyatları en az %40 düşer, enflasyon olmasına rağmen. Burada karşımıza başka bir sorun çıkar; bugün olduğu gibi üretici zarar ederse üretimden uzaklaşır ve dişi hayvanları kesime göndermek zorunda kalır. Maalesef her konuda olduğu gibi hayvancılık planlaması doğru olmadığı ve sübvanse edilmediği, ithal edilme eğilimi olduğu sürece önümüzdeki günlerde et fiyatlarında ciddi yükselişler görmemiz gayet normal olacak.

Ülkemizde hayvan varlığının artması ve beslenme fiyatlarının düşmesinde en önemli etken aktif kullanılan mera varlığının artması. Tam tersini isterseniz de yapacağınız en iyi iş ne olur.

Cevap gayet kolay;

1-      Hayvan varlığını azaltmak

2-      Mera varlığını azaltmak

3-      Girdi maliyetlerini arttırmak vs vs


Mera varlığı nasıl azaltılır diye düşünen varsa Antalya merkeze 45 dakika mesafede 528 dekarlık meradan bahsedeyim. 528 dekarlık Bozova’daki mera alanında yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvan varlığı var. Geçenlerde köy meydanında bir toplantı çağrısı yapıldı ve konuyu ben de orada öğrendim.

Mera alanın 300 dekarlık alanına güneş enerji santrali ruhsatı verilip verilmemesi konusunda ÇED raporu toplantısı imiş. Bozova halkından konuşan hemşehrilerimiz güneş enerji santraline karşı olmadıklarını fakat hayvancılığın sürdürülebilmesi için meraya ihtiyaç olduğunu güzelce anlattılar. Ben inanıyorum ki meslektaşlarımın hiçbirisi bu rapora olumlu görüş bildirmez.  Bilimsel görüşlere rağmen izin verilirse toplumsal eylemleri bir yana bırakırsak et fiyatlarının yükselmesine engel olamayız.

Kırmızı et tüketebilmek için her vatandaşın meralara sahip çıkması gerekir.