Şali Erguş

Hayvancılık için Model Önerisi

Yayımlanma Tarihi

04 Eylül, 2023

Düzenlenme Tarihi

04 Eylül, 2023

Yazar Profili

Köy hayatında genel yaklaşım olarak aileler kendi htiyaçlarını karşılayacak şekilde tavuk, koyun keçi ve büyükbaş üretimi yaparlar. Bu yapıda bazı aileler 4-5 adet büyükbaş hayvan besleyerek, süt ihtiyaçlarını karşılarken, bir taraftan da ihtiyaç fazlası sütleri de kooperatif aracılığı ile satarak aile ekonomisinde katkı yaparlar. Genellikle hayvanların bakım işlerini kadınlar takip eder. Bazı dönemlerde ise elde edilen sütleri, ortak bir havuzda toplanarak tereyağı ve peynir yaparlar.

Bunu ne için anlattım?

Geleneksel köy hayatında hayvancılıkla ilgili küçük bir bilgi için. Bu yapıda ortaklaşa bazı işlerin yapıldığına dem vurmak ve modern işletmelere uygulanabilirliği tartışması olması için.

Burdur’a bağlı Yarıköy’de hayvancılık kooperatifi kuruluyor ve çok güzel bir projeye imza atılıyor yıllar önce. Köyün ortak kullanım alanına modern bir ahır ve süt sağım merkezi kuruluyor. Her ortağa eşit alan ayrılıyor, depolama alanları oluşturuluyor ve köyün neredeyse tüm hayvanları bu merkezde toplanıyor. Bu sayede köyün içinde hayvanların oluşturduğu olumsuz koku ve sinek sorunu ortadan kalkıyor. Üretim maliyetleri düşüyor, aile başına düşen gelir her geçen gün artıyor. Süt sağım anında soğuk zincire girdiği için süt kalitesi yükseliyor. Artan gelir seviyesi ile köydeki büyükbaş hayvan varlığı hızlı şekilde artıyor ve klasik köy hayatı olmaktan çıkıp daha profesyonel işletmecilik anlayışında ama aile işletme mantığı devam ediyor.

Antalya’da, herhangi bir köyde bu projeyi yapamaz mıyız? Kesinlikle yapılabilir. Üstelik her üretim deseni için uygulanılabilir. Büyükşehir belediyesi bu tip bir modeli uygulamaya soksa güzel olmaz mı sizce? Halk süt ve halk et için temiz ve kontrollü üretim alanı olmaz mı? Büyükşehir bu modelde çiftlikteki hayvanların veterinerlik hizmetlerini rahatlıkla verebilir. Bu tip işletmelerin temel maliyetlerinden ve aile işletmelerinin sorunlarından biri olan su faturası sorunu da ortadan kalkabilir.

Büyükşehir belediye başkan adaylarının bu tip bir modeli seçim vaatleri arasında olması ve seçilen belediye başkanın uygulanması çok güzel olmaz mı?