Şali Erguş

En Değerli Kaynak

Yayımlanma Tarihi

21 Ağustos, 2023

Düzenlenme Tarihi

21 Ağustos, 2023

Yazar Profili

İnsanlar için en önemli kaynak ne olabilir düşündünüz mü?

Güneş

Fosil yatık

Gıda maddeleri

Para

Değerli madenler

Hiç biri değil.

En önemli kaynak SU.

İnsan vücudunun yaklaşık %65 i sudan oluşuyor. Su olmadan kaç gün yaşayabiliriz mesela, yemek yemeden ne kadar yaşayabiliriz? Beslenmek için harcadığımız gıdaları göz önüne getirin, su olmaz ise hangi gıdaya ulaşabileceğiz.

Son yıllarda yaşadığımız küresel ısınma nedeni ile gıdaya ulaşım zorlaşıyor.

Tatlı su kaynaklarını her gün kirlettiğimizi göz önünde bulunduralım ve bir süre sonra içmek için suyu nereden bulmayı hayal edebiliriz? Dünya'da bilim insanları tüm enerjileri ile su tasarrufu için neler yapılabilir araştırırken, bizler ne yapıyoruz?

Belediyelerden başlayalım; her yere yüksek su tüketimine ihtiyaç duyulan peyzaj çalışmaları yapılıyor.  Peyzaj alanları yeşil kalsın diye saatlerce sulama yapılıyor. Özellikle yol aralarında yapılan sulamalar zaten allaha emanet. Yağmur yağarken sulama yapılır, sadece yeşil alanlar değil yollarda sulanır, sonrada çıkıp su tasarruf edelim diye açıklamalar yapılır. Peyzaj çalışmalarında önceliğin bölgenin florasına uygun ve az su tüketen bitkiler kullanılmalı. Sulama sistemleri acilen damlamaya çevrilmeli.

Tarımda en sıkıntılı süreçlerden birisi vahşi sulama,

Bir başkası üretim deseni. Üretim deseni planlanmalı havza içinde hangi ürünlerin üretileceği titiz bir şekilde belirlenmeli su doğru kullanılmalı.

Planlamayı kurulacak Su politikaları bakanlığı ve Tarım bakanlığı ortaklaşa yapmalı.

Su olmazsa hayat da olmaz.