Şali Erguş

Ekmek bulamazsak makarna yer miyiz?

Yayımlanma Tarihi

07 Ağustos, 2023

Düzenlenme Tarihi

07 Ağustos, 2023

Yazar Profili

Maria Antoinette’nin o ünlü sözünü bilmeyen yoktur sanırım, “Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler”. Son ekmek fiyatı artışlarından sonra galiba biz deekmek bulmakta zorlanacağız. Başlığa bakıp ‘pasta ile makarna ne alaka?’ demeyin lütfen. Maria’nın sözünde kastedilen pasta, makarna anlamında mıdır yoksa gerçekten kekten mi bahsediyor belli değil. Hatta bu söz Maria’ya mı ait, oda belli değil.

Fakat sözün mantığına ve günümüzdeki gıdaya olan erişim sorununu göz önüne aldığımızda, dert aynı dert oluyor. Bu sözü makarna üzerinden değerlendirmek isterim. Toplumumuzun temel besin kaynağının ekmek olduğu konusunda çoğumuzun fikri aynıdır. Standart beyaz ekmek, Antalya da7,5 TL olmuş durumda, ortalama bir aile 3 ekmek tüketse günlük 22,5 TL sadece ekmek için ödenecek ücret. Fırıncılara sorsak 7,5 TL ekmek fiyatı düşük kalıyor, tüketiciye göre yüksek.

Tahıl üretimi planlaması doğru yapılmadığı ve toplam üretim maliyetleri yüksekliği ekilebilir hububat alanlarında azalmalara neden oluyor ve her yıl giderek kar edemeyen üretici üretimden kaçıyor. Üretebilenler ise açıklanan taban fiyatın çok daha altında fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kalıyorlar.  Ucuz fiyattan ürünü toplayan tüccarlar, yüksek seviyeden daha sonra hububatı piyasaya çıkarıyorlar. Önümüzdeki kış, fırınlar desteklenmez ve hububat fiyatları yükselmeye devam edeceğini düşünürsek ekmeğin kış aylarında 10 TL olması kaçınılmaz.

Bugün için hazır makarna almaya kalkarsak 500 Gramlık ambalajlarda ortalama yaklaşık 15 TL. Sadece makarnayı haşlayıp bulabilirsek zeytinyağı koysak, başkaca hiçbir şey yapmasak maliyet kabaca 20-25 TL arası olur. Soslamaya falan kalkışırsak sosun özelliğine göre ortalama maliyet 50 TL’yi bulabilir. Makarnayı evde kendimiz yapsak 1 Kilogram sıradan un 12 TL ortalama, yumurta fiyatları 4 TL civarı. Makarna makinası almak isteseniz en ucuzları 700 TL civarında. Derleyip toparlarsak evde yapacağınız 500 Gram makarnanın maliyeti de kendi emeğiniz hariç 11-12 TL civarını buluyor. O zaman ne ekmek yiyebiliriz ne de ekmek yerine makarna.

Hem ekmek hem makarna yiyebilmek için ne yapılmalı?

Acil olarak gelecek yıl arazilerin nadasa bırakmayı engelleyecek üretim planı yapılmalı. Girdi maliyetleri düşürülecek, gübre mazot zirai ilaç vs. kış dönemi krizi engellemek için TMO piyasadan hızlı şekilde buğday çekmeli, fırınlara düşük fiyatla un verilmeli. Şu anki yapıldığı gibi ithal buğdayı arka kapıdan birilerine düşük fiyatla satıp para kazanılma yöntemine son verilmeli.

Doğru üretim planlaması ile hem ekmeğe kolay ulaşırız, hem ete, hem sebzeye.

Kolay makarna yapmak için;

1 su bardağı una, 1 büyük boy yumurta, 1 çay kaşığı tuz katarak iyice yoğuracağız. Kıvam aldırdığımız hamuru makinada istediğimiz inceliğe getirip bir süre kurumaya bırakalım. Daha sonra istediğimiz tipte keselim. Kaynamakta olan suda 3 dakika pişirelim. İstediğimiz sosu yapalım haşlanan makarnaları sosla birleştirip 1 dakika kadar pişirmeye devam edelim afiyet olsun.