Hasan Yavaşlar

İmparator

Yayımlanma Tarihi

30 Mart, 2024

Düzenlenme Tarihi

30 Mart, 2024

Yazar Profili

Meşgul olduğu iş ile ilgili biraz tecrübe kazanan, elle tutulur başarı elde eden insanları büyütmeyi çok seviyoruz. Belki de insanları sınıflandırarak kendi sınıfımızı yükselttiğimizi düşündüğümüz için, abartıya meyilli olduğumuz için böyle bir yolu seçiyoruz.

“İmparator” sıfatına layık gördüğümüz insanların hatalarını gördüğümüzde ise yerin dibine batırma konusunda acımasız davranıyoruz.

Hayvanlar aleminde “İmparator” sıfatına layık görülen türler var. Mesela kuzey kutbunda yaşayan bir penguen türü.

Kuzey kutbunda eksi 50-60 derecede, 6 ay gecenin hüküm sürdüğü koşullarda yaşayabilen bu hayvanların hayatta kalma başarıları bile “imparator”lara layık bir övgüyü hakediyor.

Dişi penguenler yumurtladıktan sonra okyanusta beslenmeye gidiyor ve 4 ay sonra dönüyor.

Bu 4 aylık süreçte yumurtayı ayaklarının üzeri ile gövdesi arasında tutmak zorunda olan erkek penguenler ise eksi 60 derecede üşümemek için birbirlerine sokulup birbirlerinin vücut ısıları ile hayatta kalmaya çalışıyor. Dişiler olmadığı için beslenemeyen erkek penguenler, 4 ay boyunca yumurtaları 1 saniye bile olsa yere bırakmamak zorunda. Buz üzerinde 1 saniye bile kalsa içindeki yavrunun öleceği yumurta, penguen çifti için çok değerli. Çünkü yılda sadece 1 kez yumurtlayabiliyor ve nesillerinin devam etmesi için o yavruya maksimum özeni göstermek zorunda.

4 ayın sonunda dişi penguen tok vaziyette döndüğünde ise erkek penguen açlıktan ve soğuktan ölmek üzere oluyor. Buna rağmen yumurtayı dişiye bırakmakta zorlanıyor. Çünkü aile bağları çok güçlü olan erkek penguen, beslenmek için gideceği okyanustan aylar sonra dönecek.

Tüm bu zorluklar ile başa çıkan penguen çiftleri, herşeyi yapmalarına rağmen yavrularını kaybedebiliyor.

Bu kadar zorlu şartlarda kuzey kutbunu, yani buz kıtasını terketmeden neslini sürdüren bir hayvan türü, “imparator” lakabını sonuna kadar hakediyor. Aynı koşullarda asırlardır neslini sürdüren buz kıtasının “imparator”ları, yaşama olan bağlılıkları, nesillerini sürdürmek için verdikleri mücadeleler ile insan türüne de örnek oluyor.

Çünkü “imparator” olarak sıfatlandırdığımız insanlar, kısa süre sonra tüm apoletlerini sökerek bomboş birisi olduğunu gösteriyor.

İstisnalar kaideyi bozmaz, ancak futbolun imparatorları mafyalığa, siyasetin imparatorları kirli ilişkilere, iş dünyasının imparatorları tefeciliğe, basın dünyasının imparatorları tehdit ve şantaja yönelebiliyor.

O yüzden “imparator” sıfatını, insanlar arasında bu kadar kolay dağıtmamalıyız.

Penguenler, neslini korumak için doğanın en zor şartlarına dayanıp, hayatta kalma kurallarından taviz vermezken, yaptıklarıyla gelecek nesillerin haklarını gaspeden, çocuklarının ve torunlarının yaşam alanlarından çalan insanlar “imparator” olamaz.

Olmamalı da…

Buz kıtasının en zor koşullarında asırlardır imparatorluğunu ilan eden hayvanlara olan saygı, bunu gerektirir: İnsandan imparator olmaz.