Hasan Yavaşlar

Kazı kazan!

Yayımlanma Tarihi

04 Nisan, 2024

Düzenlenme Tarihi

04 Nisan, 2024

Yazar Profili

Yerel seçimlerden önce ne güzel hayatımız vardı. Ssoyal yardımlar en üst sevieye çıktı, siyasiler vatandaşın hizmetkarı olmuş amele gibi çalışıyor, iftar saati yolda kalanlara siyasiler iftariyelik dağıtıyor ve halk da geleceğe umutla bakıyordu!

Seçimler bitti, tatlı rüya bitti. Önce unuttuğumuz zamlar sağanak halinde tepemize yağmaya başladı, ardından biz de kısır döngüyü andıran hayatımıza döndük.

Seçimden önce siyasilerin oy istemek gibi daha önemli bir işi olduğu için altyapı çalışmalarına bile ara verilmişti.

Altyapı çalışmaları demişken…

Bir yolu 10 kez kazıp tekrar kapatmanın adına ‘altyapı çalışması’ diyoruz. Birisi geliyor kazıyor, büyük ihtimalle kazanıyor gidiyor. Ardından birisi daha geliyor, kazıp, kazanıp gidiyor. Bir yol 10 kez kazılır mı? Kazılıyor...

Yamalı bohçaya dönen yollar için harcanan milli servet akıllı kullanılsa, şu an dibine kadar hissettiğimiz ekonomik sıkıntı muhtemelen olmaz. Ama o zaman da siyasilerin yardım edeceği fakir bir kesim olmaz. 

Yıllar önce bir belediye başkanı, altyapı çalışmaları için ‘Galeri sistemi’ geliştireceklerini açıklamıştı. Başkanın açıklamasına göre ‘Galeri Sistemi’ ile elektrik, su, haberleşme hatlarında bakım ve onarım çalışmalarını kazı yapmaksızın gerçekleştirmek mümkün olacaktı.

Aynı dönemde bir başka başkan “40 yıllık asfalt üretiyoruz. Elektrik, su, haberleşme gibi hizmet veren birimlerle koordineli bir çalışma yaparak yolların defalarca kazılmasını önleyeceğiz. Döktüğümüz asfalt 40 yıl gidecek” demişti.

Antalya’nın en büyük iki ilçe belediyesinin başkanlarının bu açıklamaları, uygulamaya geçirilemedi. Burada belediyeleri eleştirmek ne kadar doğru bilemem. Fiber internet kablosu çekeceğini söyleyen firmaya ‘çekme’ diyemeyeceklerine göre, önyargılı davranamayız.

Seçimler bittikten hemen sonra yollar delik deşik edilmeye devam ediliyor. Daha önce defalarca asfaltlanan, milletin milyonlarca liralık bütçesinin kullanıldığı yollar paçavraya çevriliyor. Bazı belediyelerin drag pisti açtığını biliyoruz, ancak birçok mahallenin yollarının, slalom yapılan bir drag pistinden zaten farkı yok.

Aynı yolların bundan sonra daha kaç kez kazılacağını bilemiyoruz. Artık deneme tahtası gibi iş makinelerinin oyuncağı haline getirilmesini önleyecek bir formül mutlaka geliştirilmeli.

Yeni seçilen ve görevine devan eden başkanlar, ‘galeri sistemi’ hayata geçirilebilir, ‘koordineli çalışma’ düşüncesini de uygulamaya koyabilir.

Yollar kazılırken de, yama yapılırken de, asfalt dökülürken de halkın parası kullanılıyor.

Hem de aynı iş için defalarca.

Kazdıkça kazanan var mı bilemiyorum.

Ancak her kazının bir kazananı olmasa bu kadar ısrarlı ve sistematik kazı çalışması yapılacağını da düşünemiyor insan.

Oto tamircileri dışında kazanan birileri mutlaka vardır ancak bu işin tek kaybedeni vatandaş. Çünkü halk kendi parasıyla rezil oluyor. Hem de defalarca.