Şali Erguş

Gözümüz Aydın Fiyatlar Açıklandı

Yayımlanma Tarihi

09 Haziran, 2024

Düzenlenme Tarihi

09 Haziran, 2024

Yazar Profili

Son yazımdan sonra siyasi çalışmalarda belediye başkan adayı ve meclis üyesi adayı olan arkadaşlarıma katkı sunabilmek adına yazılarıma bir süre ara vermek durumunda kaldım. Bu yazı ile birlikte yine dilim döndüğünce yazamaya çalışacağım.

Yaş çay alım fiyatı açıklandı geçtiğimiz günlerde, çay üreticisi mutlu oldu mu?

Hayır.

Hububat alım fiyatı TMO tarafından açıklandı, üretici mutlu oldu mu?

Hayır.

Peki tüketici mutlu olacak mı?

Bence hayır.

Basit olarak düşünür isek buğdayı düşük fiyattan alır isek, buğdaydan elde edilen ürünlerin fiyatının düşmesi gerekir. Fiyatın düşme ihtimali var mı?

Elbette hayır. 

Enflasyon hızı resmi rakamlara göre  % 75’lerde iken siz sadece bir ürünün fiyatını sabit tutarak elde edilen ürünlerin fiyatını düşüremezsiniz veya sabit bırakamazsınız.

Tarımda özellikle hububatta özel bir destekleme modeli bulmak zorundayız. Tahıl üretimini karlı hale getirmek zorundayız ve sürdürülebilir üretimi artırmalıyız.  Açıklanan fiyatlar çiftçiyi üretimden uzaklaştırır ve bir sonraki yıl çevre koşullarının olumsuzluğunu saymayalım rekolteyi ciddi oranda düşürür.

‘Paramız var istediğimiz yerden ithal ederiz’’ mantığının Rusya-Ukrayna savaşı sırasında işe yaramadığını hep beraber görmedik mi? “Paramız var mı?” o da ayrı bir tartışma konusu aslında.

Süt fiyatlarını düşük tutunca, süt hayvanları kesime gidince et fiyatlarının şu sıralar nerelere kadar yükseldiğini görmedik mi?

Enflasyonun suçunu neden tarımsal üretime bağlayıp üretimi yok etmeye çalışıyoruz? İnsanlar su içmek ve beslenmek zorundalar. Gelin efendiler hububat fiyatlarını tekrar ele alalım ve ton maliyeti 12-13 Bin TL olan ürünlere en az 17-18 Bin TL’ye gelecek şekilde destekleme planlayalım ve gelecek yıl üretimin düşmesini engelleyelim. Hububat üretimini gelecek yıl daha çok nasıl arttırabiliriz, daha çok nasıl üretim yapabiliriz kısmına kafa yoralım. Tahıl üretimi artar ise hayvancılıkta kullanılan saman ve yem kısmı da rahatlar bu sayede.

Üretimin artması tüketimin artmasından her zaman iyidir. Beslenme sorunu devre dışı kalırsa eğer daha geniş açıdan konulara bakarak farklı alanlarda üretime yönlenebiliriz.

Son olarak tarımsal üretimde kullanılan mazottan vergileri kaldırmak tarımsal üretimin geleceği açısından oldukça önemli olacaktır.