Şali Erguş

Tarımsal eğitim

Yayımlanma Tarihi

16 Ekim, 2023

Düzenlenme Tarihi

16 Ekim, 2023

Yazar Profili

Ülkedeki ziraat fakültesi ya da tarımsal eğitim veren 33 fakülteden, her yıl yaklaşık 5000 mezun veriliyor. Bu mezunlar nasıl istihdam ediliyor, saha tecrübesi ne kadar, çalışanlar ne kadar ücret alıyor mesleğini gerçekten yapabiliyor mu?

Gerçekte bu kadar mezuna ihtiyaç var mı?

Tarımsal üretime gerçekten önem verilse bu kadar mezuna ihtiyaç mutlaka olacaktır. Gel görelim ki ülkemizde maalesef ziraat mühendisliğine yeteri kadar önem verilmediği için üretimde genel sıkıntılar hiç bitmiyor.

Bir dönem ümitlendiren bir proje vardı 1000 köye 1000 ziraat mühendisi adında ve birkaç yıl o köylerde tarımsal üretimde haraketlilik başladı, bu köylerin bazıları hala o dönemde başlayan hareketin getirisini yiyor ve ciddi bir üretim alanı haline dönüştü.

Demek ki doğru programlar yapılır ve ısrarla takip edilirse mutlaka sonuçları olumlu olacaktır.

Ziraat fakülteleri sayısının 15 civarına düşürülmeli, bölgesel temsil kabiliyeti olarak planlanmalı, açılacak bölgenin temel üretim programı öncelikli olmalı. Mezun sayısı yıllık 1500'lere düşürülür ise mezunların nitelikleri artacaktır ve piyasada ziraat mühendisi sayısı dengeye ulaşacaktır. Mesleğin saygınlığı ve değeri otomatik olarak artacaktır.

Fakültelerde eğitim en az 5 yıl olarak planlanmalı ve son bir yılı öğrencinin kariyer planına uygun olan alanlarda saha çalışmasına ayrılmalı, bu sürecinde ziraat fakülteleri ve meslek kuruluşlarının ortak planlamaları ile aktive etmek gerekir ki yeni meslektaşlarımız bizden daha ileriye gidebilsinler.

Eğitim ve üretim ortak hedefe gitmediği sürece gıdaya ulaşmak zor olacaktır.