Şali Erguş

Balık turizmi

Yayımlanma Tarihi

09 Ekim, 2023

Düzenlenme Tarihi

09 Ekim, 2023

Yazar Profili

Balık çiftlikleri deniz turizmi yoğun olan yerlerde sıkıntı yaratır mı?

Denizde olumsuz yönleri var mıdır?

Uzmanlık alanım olmadığı için bu kısmına girmeden balık turizmi ile ilgili düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Balık tutmayı seven biri olarak ara ara Bodrum bölgesine 10- 15 kişilik bir ekip olarak yaklaşık 5 saatlik yolculuktan sonra konaklama, yeme- içme, balık yemi, tekne kirası gibi giderlerin nerede ise tamamını avlanmaya gittiğimiz bölge esnafına bırakıyoruz.

Kabaca kişi başı 2 Bin TL gibi düşünelim. Hava durumunun müsait olduğu günlerde yüzlerce tekne, amatör avcılar ile balık çiftliklerinin aralarında demir atıp av yaptığı bir ortam oluşuyor.

Yaklaşık 10 saat kadar denizde kalıyorsunuz ve ciddi anlamda balık da tutma şansınız oluyor. Antalya'da gırgırların 20 metrelere kadar trollerle avlandığı denizde çok fazla balık olmadığı bir çoğumuz tarafından biliniyor.

Konyaaltı açıklarında faaliyet gösteren çiftlik etrafında bazı amatör balıkçılar avlanıyor. Orada da balık popülasyonu fena değil.

Balık çiftliklerinin sayısı bazı bölgelerde kontrollü şekilde artırılır ise o bölgede yeni bir turizm yapısı oluşmasına fırsat verir diye düşünüyorum.

Aynı zamanda balık üretimi artacağı için gıdaya ulaşma sorununa bu açıdan katkı yapacaktır.

Çiftliklerin alt bölgesinde balıkların beslenmesi için ve trollerin yaklaşamamasından kaynaklı uygun bir alan oluşuyor.

Her geçen yıl denizde balık popülasyonu artıyor ve verimli bir avlanma alanı oluşuyor. Antalya da en büyük endişe deniz turizmini olumsuz etkiler korkusu oda bilimsel olarak uygun projeler yapılarak sorun çözülebilir.

Balık tutmayı sevenlere rast gele.