Şali Erguş

Bir Karış Toprak

Yayımlanma Tarihi

30 Ekim, 2023

Düzenlenme Tarihi

30 Ekim, 2023

Yazar Profili

Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun.

Şehitlikleri gezme şansı olanlar bilir her gittiğiniz yerde çok enteresan savaş hikayeleri duyarsınız. Küçük yaşta şehit olanlar, oğlunun tedavisi olumlu sonuç vermediği için ağaç gölgesine gönderen Dr. babalar ve daha niceleri. Her cephenin, her öykünün ortak noktası bir karış vatan toprağının başkalarının eline geçmemesi ve tam bağımsız ve özgür bir vatan yaratmak.

Cumhuriyetin 100.  Yılında neden topraklarımızı yabancılar satar olduk. Bu toprak için savaşan atalarımızın mirasına neden sahip çıkamıyoruz. Siyasi iktidarlar karar alsalar dahi bizler yabancılara toprak satmamalıyız, sattırmamalıyız. Bunu neden söylüyorum İsrail in kuruluş öyküsüne birazcık bakıp değerlendirebilmek için.İki dünya savaşı arasında Yahudiler bölgeden toprak satın alarak nüfus bölgesini genişletti. 1930'larda parayla alınan toprakların %25'e yakını Filistinlilerden, %50'den fazlası diğer toprak sahiplerinden, %25'e yakın diğer kısmı ise fellahlar ve hükumetten satın alınmıştı. Vikipedia dan alınmıştır.

Toprak sadece üretim amaçlı kullanılan bir mataryel olmasının ötesinde bağımsız ve özgürce yaşamamızın ana nedeni. Bu hızla toprak veya toprak sahibi olan şirketleri yabancılara satmaya devam edersek tarımsal üretimimizin büyük kısmı yabancılara geçmiş olacak ve kendi topraklarımızda üretilen ürünleri ithal etmiş gibi olacağız. Tarımsal üretim hadi neyse bir savunma mekanizmasına bağlayabiliriz.

Bugünden sonra 100 yıl sonra topraklarımızın büyük kısmı ağırlıklı bir ülke vatandaşlarına doğrudan veya şirketler kanalıyla satılmış olursa neler olur neler. Filistin de yaşananlar aklımızdan asla çıkmamalı.

Yabancı sermaye girişi elbette ihtiyaç olabilir fakat çözüm toprakları satmak değil kullanım haklarını 20 yılı geçmeyecek şekilde planlanmalı asla ve asla topraklarının tapuları yabancılara ve yabancı ortaklı şirketlere satılmamalı. Şirketlerin satışı dahi yapılacak olsa  toprakların devri ve tapusu ayrı tutulmalı kullanma hakları verilmeli fakat tapular asla.

Özgür ve bağımsız Türkiyenin 100. Yılı kutlu olsun.

Yaşasın cumhuriyet.