Şali Erguş

Dünya Zeytin Ağacı Günü

Yayımlanma Tarihi

27 Kasım, 2023

Düzenlenme Tarihi

27 Kasım, 2023

Yazar Profili

UNESCO tarafından, zeytin ağacını korumak, sembolize ettiği barış, akıl ve uyum değerlerini teşvik etmek amacıyla her yıl, 26 Kasım, “Dünya Zeytin Ağacı Günü” kabul edildi.

Bizde ise 3573 sayılı zeytin kanunu 1939'da kabul edilmiş son zamanlarda ise kanunda sürekli değiştirmek için çaba sarf edilmiş, bazı yönetmeliklerle maden sahası içinde kalan zeytinliklerin taşınmasının önü açılmış ve bu mucize ve ölümsüz ağacı öldürmek için önemli bir adımlar atılmış.

Örneğin Antalya merkezdeki en büyük yeşil alan olan  Vakıf Zeytinliği maden alanı ilan edilerek zeytin ağaçları taşınsın denilebilir. Canım bu kadar da şeytanın aklına taş getirmemek lazım ama maalesef durum bu. Ağaçları yok etmek için çalışırken mamul olan zeytinyağında neler oluyor kabaca bakalım.

Zeytin yağı; hasad dönemine göre, zeytinin çeşidine göre, zeytinliğin bulunduğu bölgeye göre vb değerlendirmelere göre farklı tat, koku, renk ve aromada olur. Satışı ve fiyatlandırılması başlıca kriterlere göre yapılır. Kabaca bu yıl litre fiyatı ortalama 250-300 TL civarında olması gerekirken, bazı yerlerde 150 TL'ye kadar fiyat duyabiliyoruz. Zeytin yağı, tereyağ ve bal en çok içine hile karıştırılan ürünlerin başında geliyor. Ortak özellikleri de gözle bakarak gerçek mi değil mi ayırt etmenin mümkün olmaması. En çok kullanılan zeytin yağı hilesi herhangi ucuz bir sıvı yağın içine çok az miktarda zeytin yağı koymak.

Siz de isterseniz basit şekilde bunu test edebilirsiniz. Önceden bildiğiniz kaliteli tescil edilmiş marka veya üreticiden aldığınız zeytin yağından bir çay bardağını evinizde bulunan 1-2 litrelik herhangi bir sıvı yağın içine döküp karıştırın ve aile bireylerinden herhangi birine gösterin ayırt edebilecek mi?

Zeytinliklere ve zeytin yağına tüm toplum olarak sahip çıkalım. Tarım Bakanlığı'nın hem gıda hem de bitkisel üretim birimleri zeytin konusunda çok hassas olmalı ve özel olarak ilgilenmeli.