Şali Erguş

Herbişeyi Bilenlere

Yayımlanma Tarihi

21 Kasım, 2023

Düzenlenme Tarihi

21 Kasım, 2023

Yazar Profili

Ziraat mühendisi veya herhangi bir mühendis olabilmek için üniversitelerin gerekli fakültelerinden birinden mezun olmak gerekir. Herbişeyi bilen olmak için ise üniversite okumanıza gerek yok, hatta yarı cahil olursanız daha da iyi.

Herşeyi bilen olarak siyasi parti ve hemşehri derneği gibi bazı STK aktif olmanız yeterli. STK veya derneklerde güçlü olmanın yolu da ne kadar çok hısım akraba ve sözünüzden çıkmayacak kişiyi sisteme üye yapmanızla alakalı. Yaptığınız üyelerde sadece seçim dönemlerinde asker gibi size veya pazarlık sonucu desteklediğiniz adaya oy vermelerini sağlamanız ki, ‘’asker üyeler’’ sadece bu işe yararlar.

Kendi seçim sürecinden istediğini alan herbişeyi bilenler, bu güvenle hadsizliklerine devam ederler ve başkaca seçimlere müdahil olmak hevesine girer.  Herbişeyi bilenleri kısaca tanıtmak istedim. Bundan sonraki kısımda ise Ziraat Mühendisleri Odası seçimleri ile ilgili düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Büyük olasılık 9-10 Aralık ZMO Antalya şube genel kurulu ve seçimleri olacak. Şimdilik adaylığını açıklayan 3 liste yarışacak gibi görünüyor. Aday olan meslektaşlarım odayı başarılı bir şekilde yöneteceklerine eminim.

Yönetim kuruluna aday olmak özellikle ZMO da oldukça fedakarlık ister. Bazı diğer odalar gibi yüksek bütçesi olan, sponsorlukları rahatça bulabilen bir oda değildir kabaca. Yönetimdeki arkadaşlarımız genelde bazı harcamaları ceplerinden yapmak zorunda kalırlar, harcadıkları mesai ve özveri ayrı bir tartışma.

Tam da adaylar belli olduğu süreçte tek işleri her seçimde ortaya çıkan herbişeyi bilen siyasi hadsizler ortaya çıkar. Her aday arkadışımızla görüşme yolları ararlar. Görüştükleri adaylara bağlı bulunduğu siyasi parti veya hemşehri derneği veya STK üyesi meslektaşlarımızın sözünden çıkmayacağı, neredeyse tamamının oylarını istediği adaya veya gruba kanalize edeceğini anlatır.

Oy verme karşılığında daha sonraki süreçte kendisine destek verilmesini ister ve süreci bu şekilde yönetmeye çalışır bir grup herbişeyi bilenler. Bir başka grup da, yanında çalışan meslektaşlarımızla toplantı yaparak kimi desteklediğini anlatır. Yani der ki; 'Ben bu adayı destekliyorum, siz de ona oy verin'. Bu tip herbişey bilenlerde koltuklarını koruma güdüsü içinde yaparlar bu tip toplantıları. İleride ZMO dan görüş istenirse, 'benim lehimde açıklama yapsınlar'dır dertleri.

Peki meslektaşlarımız bu tip hadsizlere pabuç bırakır mı? Maalesef sayısı az da olsa var. Siyasi beklenti veya seçim kazanma hırsı ya da iş kaygısı.

Ben tüm meslektaşımın bu tip çapsız ve hadsiz kişilere taviz vermemesi yönünde tavır alması gerektiğini savunuyorum. Bir  kişi eğer herhangi bir oda seçimine müdahil olmak istiyorsa, önce gidecek üniversitelerin gerekli bölümünden mezun olacak,     sonra odaya üye olacak. O mesleğin ne olduğunu bilecek, o mesleğe ve odaya sahip çıkacak.

Oda üyesi olan veya olmayan sevgili meslektaşlarım; odalar toplumsal örgüt yapılarıdır, sizlerin kişisel sorunlarınıza direk çözüm bulma, bireysel ikbal noktaları değildir. Tüm meslek sorunlarının genel çözüm ve öneri noktalarıdır. O nedenle odalar doğal muhalif yapılardır. Herbişeyi bilen hadsiz siyasilerin kişisel amaçlarının gerçekleştirme basamaklarından değildir.

'Odalar hiçbir işe yaramıyor' söyleminden uzak durun. Bu tip söylemler meslek itibarına zarar verir. Herbişeyi bilen hadsizlerle pazarlık yapmak, onların söylemlerine itibar etmek ise hem meslek hem de insanlık değerlerimizi ayaklar altına almak demektir.

Değerli meslektaşlarım; herbişeyi bilen hadsizlerle  karşılaştığınızda Ziraat Mühendisi olup olmadıklarını sorun, bizleri bu kadar önemsiyorlarsa mesleğimiz adına, kendi siyasi partisi veya derneğine ne gibi katkı yapmış, hangi kanun teklifinin verilmesini sağlamış vb. gibi. Emin olun hemen kıvırtıp başka konulara girecektir.

Seçimlerde aday olan meslektaşlarıma başarılar diliyorum.

Kazanan mesleğimiz  olsun kazanan ZMO olsun.

‘’Aynı kırılmaz çizgi ile’’ mesleğimize sahip çıkmaya devam edeceklerine eminim.