Şali Erguş

Mendel’den Bugüne

Yayımlanma Tarihi

18 Aralık, 2023

Düzenlenme Tarihi

18 Aralık, 2023

Yazar Profili

Mendel diye bir rahip çıkıp ıslah yönteminin kurallarını koyuyor, arılar en iyi performansı hangi kovanlarda sağlar onu araştırıyor ve yaşadığı dönemin zorlukları ve karşı duruşlara rağmen bunları yapabiliyor. Muhtemeldir ki diğer bilim insanları gibi döneminde dışlanmış ve ötekileştirilmiştir. Yaşadığı dönemde rahiplik yaptığı, araştırmalar yaptığı alanlar, ağaçlar koruma altına alınmış ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Bizde olsa ne olur diye düşünmek çok da zor olmasa gerek.

Geleceğim asıl konu elinizdeki değerlere sahip çıkabiliyor muyuz, biz neden değerlerimizi dünyaya tanıtıp güçlendirmiyoruz?

Tanıtıma neden gerçekten kaynak ayırmıyoruz. Kendi iç çekişmemizi bırakıp pazarlama konusunda ciddi çalışmalar yapsak, Gerçekten özel olan bazı ürünler için kapsamlı bir tanıtımı planlarken sadece ürüne özgü olan bölgelerde kontrollü üretim yapsak.

Islah konusundan başladık tekrar oraya dönelim. Maraş Biberi olarak tanınan ve bölgede yoğun üretimi yapılan geleneksel bir çeşit var. Bölge için getirisi tartışılmaz. Neden kamu kurumlarından birisi çıkıp bu çeşidin geliştirilmesi için uğraşmaz? Dünyada acı konusunda kendimize neden yer açmak için uğraşmayız. Teknolojiyi işin içine dahil edip işleri neden daha hızlı hale getirmek için çalışmayız?

Geçenlerde Hasan Yavaşlar yazmış "Hobi olarak tarım yapılmaz" diye, ben de kendisine katılıyorum. Tarımsal üretim yaşam tarzıdır. Doğru işletme yönetimi ve çalışmak çabalamak gerekir.

Güneşin doğuşunu,  yağmurun nerden yağacağını, toprağın yapısını, kuşların uçuşunu ve ötüşünü bilmek gerekir. Bana da dönemsel olarak üretim yapmak isteyen arkadaşlar sorarlar, "Ne üretelim, ne kadar kazanırız?" falan diye, ilk sorduğum soru; "Bu işte ne kadar para kaybetmek seni üzmez?" diye.

İkinci sorum ise; "Daha önce tarımsal bir faaliyette bulundun mu? Ne kadar zaman ayırırsın?".

Bir sonraki sorum ise "Başarılı olman için önce tecrübeli bir arkadaşımızdan ücreti karşılığı danışmanlık alabilir misin?"

Son soru; gerçekten bu işi yapmak isteyip istememesini test etmek amaçlı. Danışmanlık kabul etmeyen ve bu işe ilk kez girecek olanlar iyi ihtimalle 5 yıl ciddi çabalamak zorundalar.

Mendel’de çalışmalara başladığı zaman zorlanmıştır mutlaka ve kullanılabilecek en ucuz ve kolay bulunan bezelye ile çalışmış. Yeni üretime başlayacak arkadaşlara küçük bir tavsiye; O bölgede en kolay üretilen ürünle başlarsanız işiniz biraz daha kolay olur.