Gözde Dolayman

Sağlık Turizminde Doğru Hamleler

Yayımlanma Tarihi

25 Kasım, 2023

Düzenlenme Tarihi

25 Kasım, 2023

Yazar Profili

Antalya’da sağlık turizmi yapan ve dünya pazarına açılan firmaların sayısı gitgide artıyor. Sağlıktaki düşük maliyetler, genel turizmin çekiciliği ve çok sayıda sağlık tesisine sahip olmamız da sağlık turizminde öncü ülkelerden biri olmamızı sağlayan güçlü taraflarımız…

Alternatif turizm kolu olarak görülen sağlık turizminde yerli ve yabancı turistlerin hem tedavi hem de tatil amacıyla Antalya’yı seçiyor olması, kentte bu sektöre atılanların sayısının fazla olmasına kaynaklık eden sebepler...

Bu konjonktürde, son yıllarda sağlık turizmi sektörüne atılmak isteyenlerin sayısında artış yaşanıyor. Ancak bu artış, sağlık turizmi yapmak için ne kadar hevesli olursanız olun sektörde legal olarak yer almanız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Sektörden ekmek yemek istiyorsanız öncelikle sağlamanız gereken bir takım şartlar var. Örneğin; sağlık alanında eğitim almış, mezun olmuş ve klinik açmış sağlıkçılar için bile 5 yıl gibi bir bekleme süresi var. Yalnızca sağlık turizmi yapmak istemekle de bitmiyor, bu işin bir de acente tarafı var.

Sağlık turizmi yapmak istiyorsanız ve nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, hazırlayıp sunduğum programlarımda ele alındığı şekliyle sektöre yeni adım atacaklar için bir kez de ben anlatayım. Öncelikle sağlık turizmi yapmak isteyenler sektöre atılmadan önce gerekli eğitimleri almalı. Bu net! Sağlık turizmi sektörünü meslek edinmek isteyenlerin yol haritasının çizildiği sağlık programımın linkine de yazımın en altında sizler için yer veriyorum. Link üzerinden de bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hangi şartları sağladığınız takdirde sağlık turizmi yapabileceğinizi daha yolun başındayken bilmeniz gerekiyor. Sağlık turizminde yer almak, kendinize güçlü bir kimlik oluşturmak istiyorsanız, doğru kişiler ve kurumlarla muhatap olmalısınız.

İlk olarak, sağlık amaçlı yurtdışından ülkemize gelen hastalara sağlık hizmeti sunabilmek için Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olmalısınız. Yine aynı yönetmelik kapsamında seyahat acentelerinin de bu belgeyi alma zorunluluğu var.

Sağlık turizmi içerisinde hizmet verebilmek için bir sağlık kurumu olmak veya sağlık turizminde yer alan aracı kurum olmak… Her iki durumda da sağlık turizminde var olabilmek için gereken belirli şartlar ve alınması gereken evraklar bulunuyor.

***

Sağlık tesisleri için gerekli şartlar şu şekilde sıralanıyor:

Sağlıkta kalite denetiminde en azından 85 puana sahip olunması,

Uluslararası sağlık turizmi birimi kurulduğunu belgeleyen evrak edinilmesi,

Uluslararası sağlık turizmi biriminde görevli yönetici, doktor ve diğer personellerin yabancı dil yeterlilik evraklarının olması,

Sağlık belgesi yetki belgesi başvuru formu,

Onaylı internet sitesinde, tesisteki doktorların mesleki kariyerlerine ait verilerin girdileri,

Sağlık kurumu adına en az bir banka üzerinden açılmış hesap bilgileri,

Tüm işlemlerin bir otomasyon yardımıyla izlendiğini belirten taahhütname.

 ***

Sağlık turizmi aracı kurumunun ihtiyacı olan evraklar ise şu şekilde sıralanıyor:

Seyahat acentesi belgesi,

3 farklı sağlık kurumu ile anlaşma yapıldığına dair protokoller,

Vergi levhası ve imza sirküleri,

Ticari tasdikname,

Firma sahibinin veya temsilcinin sicil beyanı,

Kurum beyannamesi,

Yetki belgesi başvuru formu,

Firma bünyesinde çalışan 2 kişinin ve çağrı merkezinde çalışan 2 kişinin dil yeterlilik belgeleri,

Anadil Türkçe olmak üzere en az 3 farklı yabancı dilde aktif bir web sitesine sahip olmak,

Web sitesi üzerinde tüm iletişim ve ulaşım bilgilerinin olması.

***

Tüm bu evraklara sahip olup gerekli şartları yerine getirmek de yeterli değil. Müşteri kitlesine ulaşmak ve doğru pazarlama stratejileri geliştirmek de önemli. Bu da sağlam bir sosyal medya yönetimiyle mümkün. Bu noktada da, sosyal medyanızı doğru yönetebilecek, alanında yetkin biriyle çalışmanızı tavsiye ederim.

Son olarak bir kez daha belirtmek isterim ki; sağlık turizmi sektörüne atılmak istiyorsanız doğru stratejiler ile hareket etmeli, güvenilir isimler ile çalışmalı ve istenen kriterlere sahip olmalısınız. Sağlık turizmi sektörüne atılma konusunda hala istekliyseniz de sağlıklı bir şekilde gerçekleştireceğiniz bu sektörde hepinize bol kazançlar diliyorum.

Esen kalın..


Sektöre yeni adım atacaklar için; Sağlık Turizmine Doğru Başlamanın Tüyoları