Gözde Dolayman

Sağlık Turizminin Rekabet Gücü

Yayımlanma Tarihi

05 Ocak, 2024

Düzenlenme Tarihi

05 Ocak, 2024

Yazar Profili

Sağlık turizmi, sağlık hizmetleri alabilmek amacıyla gelen turistlerin ülkelere döviz girdisi sağlaması sonucu ülkelerin ekonomisini canlandırdığı için rekabet gücünü her geçen yıl daha da artırıyor.

Ülke ekonomilerine katma değer sağlayan sağlık turizmi, aynı zamanda uluslararası rekabetin gelişimine de katkı sağlıyor. Dünya çapında sağlık turizmi sektörünün rekabet gücünü değerlendirdiğimizde ülkemizin lehine bir durum söz konusu.

Turizm faaliyetlerini 12 aya yayarak ekonomik kalkınmayı sağlaması sağlık turizmini özellikle Türkiye için daha değerli bir sektör haline getiriyor.

Durum buyken, Türkiye’nin son yıllarda sağlıkta ve turizmde kaydettiği ilerleme dolayısıyla sağlık turizmindeki rekabet hızı da artmış durumda.

Türkiye’nin sağlık hizmetleri sunumunda avantajları diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük fiyat politikası, iklimsel özellikleri, tarihi ve turistik mekânları ayrıca konaklama tesislerinin kalitesi açısından oldukça fazla.

Türkiye’de ise sağlık turizminde ilk sıralarda tercih edilen Antalya’da, hastanelerin kapasite ve teknoloji bakımından yeterliliğe sahip olması, eğitimli ve donanımlı doktorlara sahip olması da önem arz ediyor.

Ayrıca Antalya’nın turizm denilince akla ilk gelen şehir olması da sağlık turizmindeki başarısına kaynaklık eden bir diğer etken. Bu da sağlık turizminin, turizm sektörüne entegre olmuş bir sektör olduğunun ispatı.

Büyük resme bakıldığında, pek çok sektöre de dolaylı yoldan faydası dokunan bir sektör olarak sağlık turizmi sektörünün yatırımcılar tarafından neden bu kadar çok tercih edildiğini anlamak mümkün.

Turizm acentelerinin çoğunluğu, turizm alanındaki acente deneyimlerini artık sağlık sektörü alanına taşıyor. Son dönemde sağlık turizmine artan ilgiyle birlikte sağlık kliniklerinin de sektöre gösterdiği rağbet arttı. Turizm acenteleri gibi sağlıkçılar da sektöre aynı hızla dâhil oldu.

Sağlık turizminin bu denli hızlı gelişimine bakacak olursak, ülkelerin bu rekabet ortamında sağlık standartlarını yükselteceği söylenebilir.

Sağlık turizmi kapsamında verilen hizmetlerin kalitesi önemli.

Merdiven altı hizmet veren işletmelerin önlenmesi bu anlamda son derece önemli.

Sağlık turizmindeki seyahat acentelerinin daha sağlıklı hizmet verebilmeleri de aynı ölçüde önemli.

Sağlık turizmi sektörü derya deniz…

O denizde boğulanlar da olacak, sağ salim kıyıya ulaşanlar da…

Türkiye genelinde rekabet ortamı yüksek olan sağlık turizmi sektöründe,

Sağlık turizmi yapmak isteyenlerin sayısı katlanarak artarken,

Bu uğurda dibe vuran da olacak, zirveye çıkan da…


Esen kalın..