Gözde Dolayman

Turizmde Yeni Trend: Astro-Turizm

Yayımlanma Tarihi

22 Şubat, 2024

Düzenlenme Tarihi

22 Şubat, 2024

Yazar Profili

Yeni yeni popülerleşmeye başlayan Astro-turizm; gök olayları, takımyıldızları, gezegenleri, Ay-Güneş tutulmaları, meteor yağmurları, kuyruklu yıldızları, kuzey ışıkları gibi çeşitli astrolojik olayları görüntülemek ve izleyebilmek için doğmuş bir turizm çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.

Her yıl Antalya-Saklıkent'te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği de Astro-turizme iyi bir örnek oluşturuyor. Gökyüzüne merak duyan turistler sayesinde turizm sektörüne yeni bir soluk kazandıracak olan Astro-turizm ile geceleri teleskoplarla yıldızlar ve gezegenler keşfediliyor.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu da, geçtiğimiz günlerde düzenlenen AKTOB’un geleneksel buluşmasında Astro-turizmden bahsetti. Başkan Kavaloğlu, “Astro-turizm için Antalya’da TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi başta olmak üzere 3 tane gözlem evimiz ve ciddi kaynağımız var. Astro-turizmi milli dava haline getirmeliyiz. Çünkü Astro-turizmden ciddi gelir elde eden ekipler var. Biz de gökyüzü haritası çıkarttırdık. Bu haritayla birlikte dünyadan sayılı gözükebilecek gökyüzü hareketlerinin Antalya’dan çok net gözüktüğünü kanıtladık. AKTOB olarak Astro-turizmin takipçisi olacağız” diyerek Antalya turizmi için Astro-turizmin önemine dikkat çekti.

Geceleri gökyüzünü ve çeşitli astronomik olayları incelemek için geliştirilen turizm faaliyeti olarak Astro-turizm, sektöre ciddi manada kazanç getirisi sağlaması sebebiyle önem teşkil ediyor.

Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği (IDA) tarafından dünyada 195 karanlık gökyüzü alanına sertifika verilmiş ve bunlardan 115'i de 'Karanlık Park' ilan edilmiş.

Karanlık Gökyüzü Parkı'nda gözlemevi, teleskop ve teleskop alanları, yönetim binası, çadır alanları, bungalov evler, sosyal donatılar gibi alanlar bulunuyor ve bu parklarda Astro-turizm faaliyetleri yapılıyor. Ayrıca Astro-fotoğrafçılık için de imkân sağlıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı kalkınma ajansları bu tesislerin kurulabileceği çok sayıda alan belirlemiş. Türkiye’de, karanlık gökyüzü alanlarından bir tanesi de Bilecik'teki Yenipazar Harmankaya Kanyonu.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ile Türkiye Uzay Ajansı bu bölgenin uluslararası alanda Karanlık Gökyüzü Parkı olarak tescili için çalıştığını bildirmiş.

Turizmin bu yeni şekliyle, astronomi tutkunları sabaha kadar gökcisimlerini ve gök olaylarını gözlemleyerek heyecanlı dakikalar yaşıyor.

Sektörde yeni trend olan Astro-turizm, Astro-turistler tarafından sıradışı bir deneyim olarak tanımlanıyor.

Gökyüzünün çekiciliğinin sunulduğu yeni bir turizm çeşidi olan Astro-turizm,

Özellikle Antalyalı gökbilim meraklılarının ilgisini çekiyor.

Turizm sektörü Astro-turizm ile evrim geçiriyor,

Taşıdığı ekonomik kimlikten de sıyrılarak,

Artık günlük bir etkinliğe dönüşüyor.

 

Esen kalın..