Uğur Fidan

Türkler Eurovision'u Özledi

Yayımlanma Tarihi

11 Mayıs, 2024

Düzenlenme Tarihi

11 Mayıs, 2024

Yazar Profili

Bugün günlerden Eurovision...

Eurovision 1956'dan beri devam eden yalnızca pandemi yılı 2020'de iptal oldu ancak o da son an da gerçekleşti. Türkiye yarışmaya 2012 yılında son kez katıldı. 2013 ise katılmamaya karar verdi ve günümüze kadar devam etti.

Türkiye, sözde "Eurovision'dan oylama nedeniyle çekildi" ancak gerçek bu değil. Gerçek, TRT'nin giderek islami bir yapıya bürünmesi, Türk ve Avrupai kültürden arap kültürüne doğru kendini ayarlaması. TRT1 yayınlanan dizilerde bile bunu görebilirsiniz, arap giysileri ön plana çıkıyor. TRT'nin katılmamasının nedeni de kadınlardaki dekolte ve LGBTİ'nin olması. Yalnızca 365 günün toplam 10 saatlik bir dilimini oluşturan yarışma için alınan bu kadar akıl ve mantık ile kabul edilecek bir şey değil. 

TRT'nin Eurovision'a dönmesi için her yıl çağrı yapıldı. İlk kez bu yıl Avrupa Yayın Birliği, Sertab Erener'i ara gösteriye davet etti. Sertab Erener ara gösterince çıkınca Türk halkı yıldır özlem duyduğu Eurovision'u büyük bir iştahla izledi neredeyse üç gün boyunca konuşuldu. Eurovision'un instagram hesabındaki videolarda en çok görüntülenme Sertab Erener'in performansındaydı. 14 milyon'a yaklaştı. Tüm Avrupa, aynı anda "Everyway That I Can" şarkısını 2003'den sonra yeniden söyledi. Bu da gösteriyor ki TRT her ne kadar diretse de Eurovision, Türk halkının 1975'den beri bir parçası oldu. En çok izleme oranı Türkler'de bu bir gerçek...

Hükümet yeniden Avrupa ile ilişkilerini düzeltmesini istiyorsa ki son söylenenler Avrupa Birliği ile yeniden ilişkilerin başlayacağı yönünde, bunun ilk adımı olarak Türkiye'nin Eurovision'a katılmasıyla gerçekleşmelidir. Türk ve Avrupa halkı Türkiye'yi Eurovision sahnesinde görmeyi o derece istiyor. TRT bir an önce halkın kanalı olduğunu, kamu kanalı olduğunu göstererek yarışmaya katılmalıdır. TRT 1'de değil TRT 2'de yayınlanması en doğru karar olur çünkü TRT 2, kültür ve sanat kanalı olarak faaliyet gösteriyor.

Eurovision'un yeniden ayaklanması Türkiye'nin katılmasıyla olacaktır. Tıpkı 2003 yılında dans ve şarkıyı bir arada getirerek Eurovision'u farklı yöne götüren Türkiye gibi...

Sertab Erener, Cumhurbaşkanı kimliği ile Recep Tayyip Erdoğan'la konuşarak bu sorunu ortadan kaldırabilir...

12 points go toooo Türkiye!