Interfresh Eurasia bu kez İzmir’de açıldı

Antalya Sektörel

Geçtiğimiz yıla kadar Antalya’da yapılan, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında milli proje olarak gösterilen Interrfesh Eurasia bu kez İzmir’de törenle açıldı.

Interfrish-Eurasia-bu-kez-Izmirde-acildi_4089f4da-3bcd-4d9f-83f1-cdfb7a3a9cd5.webp

Meyve, Sebze, Gıda, Gıda Ürünleri, Gıda Teknolojileri Ambalaj, Tarım Teknolojileri, Depolama ve Lojistik Fuarı (Interrfesh Eurasia) İzmiR’de açıldı. İzmir Fuar Merkezi’nde Antalya’dan sonra 8. düzenlenen fuara, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri başkanları ve milletvekilleri de katıldı.

55 ÜLKEDEN ALIM HEYETİ KATILIYOR

Fuarda 55 ülkeden alım heyeti ile Avrupa’dan 30’dan fazla zincir market temsilcilerinin katıldığı fuarda Türk tarım ürünlerinin yaş, kuru, dondurulmuş ve konser ürünleri görücüye çıktı. Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye tarım sektörünün 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla, genç nüfusu, yetişmiş insan kaynağı, üretim teknolojilerine adaptasyon kabiliyeti ve uygulanan etkin politikalar sayesinde küresel tarım ticaretinin önde gelen aktörleri arasında yer aldığını belirtti.

BÖLGENİN EN GÜÇLÜ ÜLKELERİNDEN BİRİYİZ

Tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2023 yılında Cumhuriyet tarihinde bir rekora imza atarak 31 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Ağar, şunları kaydetti. ‘’Ülkemiz bugün, yaş meyve sebzeden, işlenmiş tarım ürünlerine kadar hemen hemen her türlü tarımsal ürünün üretildiği ve işlenerek dünya pazarlarına satıldığı bölgesinin en güçlü tarım üreticisi ve ihracatçısı ülkesi konumundadır. Bugün 59,2 milyon tonluk yaş meyve ve sebze üretimi, ülkemizi dünya yaş meyve sebze üretiminde Çin ve Hindistan’ın ardından 3’üncü sıraya yerleştiriyor. 2023 yılında ülkemiz meyve üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artarak 27,4 milyon ton, sebze üretim miktarı ise yüzde 0,6 artarak 31,8 milyon ton olarak gerçekleşti.’’

120 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

Yaş meyve ve sebze ürünleri ihracatının ise tarım ürünleri ihracatının yüzde 10’undan fazlasına tekabül ederek yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu anlatan Ağar, ‘’Dünyada 120'den fazla noktaya ulaşan yaş meyve sebze ihracatımızda başı çeken ilk beş ülke ise Rusya Federasyonu, Almanya, Romanya, Irak ve Ukrayna. 2023 yılında 2,4 milyar dolarlık meyve ve sebze mamulleri ihracatı gerçekleştiren ülkemizin bu alandaki en önemli pazarları ABD, Almanya ve Birleşik Krallık’’ dedi.

YENİ STRATEJİLER GELİŞTİRİLMELİ

Türkiye’nin dünyanın en önemli tedarik kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Ağar, şöyle devam etti. ‘’Ayrıca, son yıllarda tüketim trendlerinde öne çıkan organik ve iyi tarım ürünlerine olan talep Ülkemiz için yeni ihracat fırsatları da yaratmaktadır. Önümüzdeki dönemde de, üretimden aldığımız güçle; dünya pazarlarında Türk gıda ürünlerinin rekabet gücünü artırmaya devam edeceğiz. Türk ürünlerinin uluslararası pazarlara açılabilmesi adına sunduğumuz kapsamlı desteklerle yetinmiyoruz. Aynı zamanda, ihracatın sürdürülebilirliğini sağlamak ve hedeflediğimiz pazarlarda kalıcı, güçlü bir yer edinmek için stratejik adımlar atıyoruz. Bu noktada, sadece kısa vadeli başarılara değil, uzun vadede de rekabetçi bir avantaj elde etmemize yardımcı olacak; Uzak Ülkeler Stratejisi ve 'İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi' başta olmak üzere pazara giriş stratejilerini hayata geçiriyoruz.’’

KATILIMCI VE ZİYARETÇİ SAYISI ARTIYOR

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinasyon Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da, Interfresh Eurasia fuarının şu ana kadar zor olanı başardığını ve her yıl katılımcı ve ziyaretçi sayısını artırarak yaş meyve sebze sektöründe uluslararası bir fuar haline geldiğini söyledi. Uçak, şöyle konuştu. ‘’Bu sene ülkemizde sektörümüzün tek fuarını güzel İzmir’imize kazandırdık. Bu güzel fuara ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ülkemiz bugün 58 milyon ton sebze meyve üretimi, modern tesislerde işlenerek mamul haline gelen gıda ürünleri ile tarım sektöründe tam bir cazibe merkezi durumundadır. İzmir de hem taze meyve sebze meyve hem de işlenmiş ürünlerde bu cazibe merkezinin kalbi.’’

MEYVE SEBZE İHRACATI 3,5 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin 2023 yılı yaş meyve sebze ihracatının 3,5 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Uçak, şöyle konuştu. ‘’Meyve Sebze Mamulleri de eklenince toplam 6 milyar dolar ihracattan söz ediyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu 6 milyar dolarlık ihracatın yüzde 23’ünü kayıt altına alıyoruz. Bu da fuarın Ege Bölgesi’ne taşınmasının yerinde bir karar olduğunu gösteriyor. Interfresh fuarına 2023 yılında 44 ülkeden 12.700 ziyaretçi geldi. Bu sene bu sayıyı 20 bine çıkarmak istiyoruz. Interfresh fuarına 2023 yılında 44 ülkeden 12 bin 700 ziyaretçi geldi. Bu sene bu sayıyı 20 bine  çıkarmak istiyoruz. Firmalar hem tanıtım yaparak hem de alım heyeti programı ile birçok yeni müşteriye ulaşma fırsatı yakalayacak. Fuarda bu sene meyve sebzenin 4 halinin ziyaretçilerle buluşması da önemli bir gelişme. Tazesinden konservesine, dondurulmuşundan kurusuna kadar tüm meyve ve sebzelerle ilgili alıcıların ve satıcıların bir araya geldiği bir platform olması ülkemizin çeşitliliğini gösterebilmek adına güzel bir fırsat.’’ Fuarı düzenleyen Antexpo A.Ş Genel Müdürü Murat Özer de fuarı destekleyenlere teşekkür ederek, plaket verdi.

(Haber Merkezi)


  • Yayımlanma Tarihi: 26 Eylül, 2024 15:14
  • Güncellenme Tarihi: 26 Eylül, 2024 15:14