Antalya'da trafik çilesi turizmcileri çileden çıkarıyor

Antalya Sektörel

Son dönemlerde Antalya’da yaşanan trafik sıkıntısı gerek kentte yaşayanları gerekse de turizmle uğraşanları etkiliyor.

Antalyada-trafik-cilesi-turizmcileri-cileden-cikariyor_dc005b87-68d4-4ff6-848a-d1cadebbc2cb.webp

Antalya, Türkiye'nin turizm başkenti olarak ün yapmış bir şehir. Ancak son zamanlarda artan trafik sorunları, turizmcileri ve şehir sakinlerini endişelendiriyor. Trafik sıkışıklığı, şehrin önemli turistik bölgelerinde ve ana arterlerinde sıkça yaşanıyor ve bu durum hem yerli hem de yabancı turistler için rahatsızlık verici hale geliyor.

Antalya'nın merkezi noktalarında, özellikle yaz aylarında, trafik yoğunluğu doruk noktasına ulaşıyor. Sahil şeridinde bulunan otellere, tarihi yerlere ve alternatif turizm adına yola koyulan turistler gidecekleri yerlere ulaşmak için saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar.

Trafik sorununun temel nedenlerinden biri, Antalya'nın hızla artan nüfusu ve turizmdeki büyümesi. Bu yoğunlukla başa çıkabilecek şeylerin yetersiz kalmasından dolayı turizm sektörünün de ciddi şekilde etkilendiği görülürken konu ile ilgili görüşlerini açıklayan TÜRSAB Başkan Danışmanı ve Passo Turizm Genel Müdürü Hamit Kuk, bu sorunun alternatif yolların açılması ve raylı sistemlere yapılacak yatırımlar ile çözülebileceğini söyledi.

Trafik sorununun çözülmemesi durumunda, Antalya'nın turizm potansiyelinin zarar görebileceği konusunda ciddi endişe taşıdıklarını ifade eden Hamit Kuk; “Turistler buraya tatile geldiklerinde hayatları yollarda geçiyor. Trafik çilesinden dolayı turistler için ciddi memnuniyetsizlikler ortaya çıkıyor. Bu yoğunluk hem yerel işletmelerin hem de turizmcilerin can ve mal kayıplarına neden oluyor. Diğer taraftan Antalya’da yaşayan halkın yaşam standartlarına olumsuz etkileri oluyor” dedi.

ÇOK BÜYÜK SIKINTI YAŞANIYOR!

Hamit Kuk açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Antalya’da yaşayanlar olarak her gün trafik sıkıntısı yaşarken bu şehre gelen turistlerde bizimle aynı sıkıntıları yaşıyor. Antalya'ya gelen yolculara baktığımızda gerek Avrupalılar gerekse Ruslar, hepsi raylı sisteme alışkın insanlar. Dolayısıyla bu yoğunluğu yadırgıyorlar. Şu aşamada Antalya’daki en büyük sorun ulaşım sorunudur. Bu konuyu her platformda bunu gündeme getirmemiz lazım. Özellikle raylı sistemle ilgili olarak bu bir hayal ama iki havalimanını birleştirmek çok güzel bir fikir. Avrupa'daki Rusya'daki birçok şehir birçok havalimanı raylı sistemle birbirine bağlanmış durumda. Gazipaşa havalimanını da bu şekilde daha efektif kullanabiliriz, o açıdan güzel bir çalışma olur”

BU PROJE İLE HERKES NEFES ALIR!

“Benim bir hayalim var. Bu belki şu aşamada hayal gibi görülse de aslında Gazipaşa ile Antalya Havalimanlarının raylı sistem ile birleştirilmesi lazım. Böyle bir şey Antalya’ya gelecek olan turist içinde turizm için de çok önemli olur. Raylı sistem sayesinde her iki havalimanı bir nevi birleşeceği için özellikle Gazipaşa havalimanının daha efektif kullanılması açısından çok faydalı olacaktır. Ayrıca Antalya- Alanya arasındaki yol güzergahını da rahatlatacağı gibi bu güzergâh üzerinde yaşayan halk ve turizm çalışanları için trafik çilesi de biteceği ve herkesin daha rahat nefes alır”

SİYASİLERE SÜREKLİ HATIRLATMAMIZ LAZIM!

“Geçen sene bu konuya dikkat çekmek içinbirçok basın açıklaması yapmıştım. Bunun yanında Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan iki aday başkana da bunları iletim, ricada bulundum. Dinlediler, programlarına aldılar. Valimiz de gündeme getirdi. Şimdi seçimler bitti ve maalesef bu işler çok çabuk unutuluyor. Bu yüzden bizler bu konuyu sürekli gündeme getirmemiz lazım. Çünkü siyasiler ancak halkın baskısı ile iş yaparlar. Onlara sürekli hatırlatmamız lazım”.

“İki havalimanı birleştirecek bir raylı sistemin yanında mevcut yolları daha düzgün hale getirmemiz lazım. Antalya şehir merkezinden başlayıp turistik beldelerine kadar uzanantrafik çilesini hem raylı sistemle hem de alternatif yollarla çözebiliriz. Yoksa bu trafik kaosu turizm için ciddi bir sorun oluşturacak. Aslında sorun son birkaç yıldan beri geliyorum diyor zaten, hepimiz bunun farkındayız.”

 ANTALYA HİZMETİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR!

Antalya turizminin en iyi hizmeti hak ettiğini de belirten Hamit Kuk, “Antalya olarak zaten bunu hak ediyoruz. Niye hak ediyoruz? Basit bir mantıkla baktığımızda, Antalya'ya gelen yolcu üzerinden hesaplama yaparsak, çeşitli adlar altında yılda ortalama 5 ile 6 milyar $ biz hazineye vergiödüyoruz. Bunu bir kereye mahsus hükümet, Antalya’ya harcarsa yapılacak yatırımlar ile belki önümüzdeki 20 yıl ulaşım derdimiz kalmaz. O açıdan bu hassas bir konu ve tüm Antalyalı STK’lar olarak bu konuya sürekli gündemde tutmalıdır. Özellikle Kültür ve Turizm bakanımızın bu konuya önem göstermesi lazım. İlgilenmesi lazım. Şimdi basit bir mantık hesabı yapalım. Herhangi bir kriz olmadığında turizmde yılda ortalama %10 büyüyoruz. Geçmiş yıllara bakın, bazı yıllar %8 büyümüşüz bazan %12 büyümüşüz. Böyle %10 ortalama ile bakınca biz bu sene 17 milyon turist getireceksek eğer, seneye bu 19 milyona çıkacak, 2026’da 21 milyona çıkacak. Yani önümüzdeki üç yıl içerisinde belki biz 20 milyonun üzerinde turist ağırlamaya başlayacağız. Şimdi biz 15-16 milyon turist ağırlarken bu ulaşım altyapısıyla zorlanırken, 20 milyon turisti nasıl ağırlayacağız, nasıl taşıyacağız, bence bugünden bunu düşünmemiz gerekiyor. Çünkü yol yapmaya kalktığınız bu iş öyle 3-6 ayda yapılacak bir iş değil, bitmesi yıllar alıyor. Onun için gecikmeden planlama yapılmalı” diye konuştu.

(Haber Merkezi)


  • Yayımlanma Tarihi: 15 Haziran, 2024 14:44
  • Güncellenme Tarihi: 15 Haziran, 2024 14:45