Mermer sektörü Çin’den umudunu kesti

Antalya Sektörel

İç sorunları nedeni ile Türkiye’den mermer alımını durduran Çin’e ihracat yapamayan Türkiye, yeni pazarlara yöneldi. BAİB Başkanı Çavuşoğlu, Güney Afrika, Hindistan, Amerika, Vietnam gibi ülkelere heyet gönderdik. Çin’de artış olursa bizim için sürpriz olacak” dedi.

da7d289c-001a-49ad-8de5-df6daf5e4c9d.webp

İzmir’de 26-29 Nisan tarihlerinde yapılan Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Antalya ve bölgedeki mermer-taş ocağı firmalarını gelecek adına umutlandırdı. Türkiye’nin en önemli mermer fuarı olarak gösterilen Marble İzmir’in kendileri için çok verimli geçtiğini belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Çinli firmaların bu fuara katılmalarının kendiler içini büyük önem taşıdığını söyledi.

ÇİN, ESKİ ÇİN DEĞİL

Fuar sayesinde sektördeki ihracatın az da olsa arttığını belirten Çavuşoğlu, “Çin’e ihracat geçen yıl neredeyse sıfıra inmişti. Şu anda bir nebze olsun arttı. Ama artık şunu gördük ki; Çin eski Çin değil. Bundan sonra da o eski ihracatımız olmayacak. Çin’e ihracatımızın bundan sonra eskisi gibi olmayacağını düşünerek farklı ülkelere de ürün satmamız gerektiğini anladık. Bu nedenle Güney Afrika'ya heyet düzenledik. Oradan yavaş yavaş neticeleri almaya başladık. Hindistan önemli bir pazar. Orada fuarlara katılıyoruz ve dönüş almaya başladık. Karma bir heyetle Vietnam'a gittik. En önemli yer pazarlardan biri de Amerika. Çin'de kaybettiğimiz pazarı başka coğrafyalarda bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ÇİN’DE ARTIŞ SÜRPRİZ OLUR

Çin’in iç problemleri nedeni ile mermer almadığına işaret eden BAİB Başkan Ümit Mirza Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Çin, Türkiye'den mermer almayıp başka ülkelere yönelmedi. Kendi iç problemlerinden dolayı hiçbir ülkeden mermer almıyor. Bu nedenle de bizim bu ülkeye ihracatımızda ciddi düşüş yaşandı. Şimdi biz o düşüşü diğer ülkelerle artıya çevirmeye çalışıyoruz. Bu süreçten sonra Çin pazarında artış yakalayabilirsek bu bizim için sürpriz olacak”.

(Haber Merkezi)

BAİB Başkanı Çavuşoğlu, Antalya Sektörel ekibine önemli açıklamalarda bulundu.


  • Yayımlanma Tarihi: 20 Ağustos, 2023 16:00
  • Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos, 2023 16:00