Sönmez: Eğitimde Ayrımcılık ve Eşitsizliğe Son Verilmeli

Antalya Sektörel

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, eğitimde yapılan ayrımcılık ve öğretmenlerin değersizleşmesi konusunda basın toplantısı gerçekleştirdi. Seçim öncesi taleplerini belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Eğitimde ayrımcılık ve eşitsizliğe son verilmeli” dedi.

egitim-senjpg_20230510163639299.webp

Eğitim Sen Antalya Şubesi, şube binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında eğitim emekçilerinin haklarını ve insani yaşam koşullarında ücretler almasını savundu. Öğretmen Meslek Kanunu (ÖMK) kapsamında, öğretmenlik mesleğinin değersizleştirildiğini ve itibar kaybettirildiğini savunan Sönmez, eşit işe eşit ücret, yeni meslek kanunu ve grevli toplu sendika sözleşmesi talep etti.

Öğretmenlerin insanca yaşam ve insan onuruna yakışan yaşam standartlarına yakışır ücret almaları, mesleğin itibarsızlaştırılmaması, ekonomik, sosyal ve özgürlük haklarına yönelik taleplerinin yıllardır iktidar tarafından görmezden gelindiğini belirten Nurettin Sönmez, “Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine Öğretmen Meslek Kanunu üzerinden eğitimcilere yönelik ayrımcı ve adil olmayan uygulamalar hayata geçmiştir.” dedi.

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez 

Eğitim emekçilerinin karşılaştığı ayrımlara değinen Sönmez, “ÖMK ile öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenileri eklenmiştir. Eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de uzman öğretmen, başöğretmen, gibi yeni statüler üzerinden dahil edilmiş, aynı derece ve kademedeki öğretmenlere yönelik farklı ücretlendirme politikası sonucu iş yerlerinde yaşanan huzursuzluk belirgin derecede artmıştır. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaş kaleminde çalışmak zorunda kalan, bu kadar farklı ve dengesiz ücretlendirme uygulaması yapılan ikinci bir meslek grubu bulunmamaktadır. Eğitim emekçilerinin ekonomik sorunlarına çözüm Üretmeyen, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren ve eşit ise eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran ÖMK sonrasında, aynı isi yapan öğretmenler arasında ciddi ücret eşitsizlikleri ortaya çıkmıştır" sözlerini kaydetti.

 İNSANİ YAŞAM KOŞULLARI İSTİYORUZ

Yıllardır eğitim kurumlarında çalışan tüm emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunan Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar, idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Sadece öğretmenler değil, tüm eğitim emekçilerinin yaşam koşulları iyileştirilmelidir” dedi.

Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez iktidardan taleplerini şöyle sıraladı;

-ILO-UNESCO ortak metni olan Öğretmenlerin statü tavsiyelerini esas alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır.

-Kamuda en düşük maaş yoksulluk siniri üzerinde belirlenmelidir.

-Mevcut ücret farkları derece ve kademe gibi esaslar dikkate alınarak, 'eşit ise eşit ücret' ilkesi doğrultusunda düzenlenmelidir.

-Kamuda maaşlar basta olmak üzere, ekonomik, sosyal ve demokratik hak ve özgürlüklerimiz siyasi iktidarın ya da Cumhurbaşkanı'nın insafına bırakılmamalıdır.

-Sendikalarımızın ilk kurulduğu yıllardan bu yana temel talebimiz olan grevli toplu sözleşmeli sendika hakki yasal güvence altına alınmalıdır.

 

Uğur ÇAMUR


  • Yayımlanma Tarihi: 10 Mayıs, 2023 16:58
  • Güncellenme Tarihi: 10 Mayıs, 2023 16:58