Özel okullarda ‘seçmece öğrenci’ devrine son!

Gözde Dolayman

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklikle birlikte özel okullarda kayıt ve nakil işlemleri sırasında öğrenci seçimi için zekâ testi uygulaması yapılamayacağı kararına ilişkin açıklama yapan Antalya Özel Okullar Derneği Başkanı Mehmet Koçaş, “Bazı özel okullar öğrenciye test uygulayarak ve velisinin maddi durumuna bakarak öğrenci seçiyordu. Sonuç olarak herkesin bu ülkede eğitim hakkı var” dedi.

fbe33539-e440-4301-98c0-2cc56dd6fb07.webp

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklikle birlikte özel okullarda kayıt ve nakil işlemleri sırasında öğrenci seçimi için zekâ testi uygulaması yapılamayacağını söyledi. Geçtiğimiz günlerde de, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 48. Grup Eğitim Faaliyetleri Meslek Komite toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, eğitim sektörünün talepleri dile getirildi. Antalya Özel Okullar Derneği Başkanı Mehmet Koçaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, sektör temsilcilerinin sesini duymasından ötürü memnuniyet yaşadıklarını ifade ederek teşekkürlerini sundu.

ÖĞRENCİ VE VELİ SEÇMEK YANLIŞ

Öğrencinin eğitim-öğretim hakkı gereği özel okullar tarafından öğrenci ve veli seçilmesinin son derece yanlış olduğunu belirten Başkan Koçaş, “Bu konuyla ilgili de toplantılarımızda tepkimizi ortaya koymuştuk. Öğrenci, psikolojik ya da sağlık problemi yoksa tıpkı devlet okullarında olduğu gibi okula kabul edilmeli. Zekâ testi kapsamında bir testin yapıldığını duymadım ancak yapılan testlerin kapsamına ilişkin şunları söyleyebilirim. Pek çok okulda yapılan testler; ilkokul 1. sınıfa geçecek olan çocuğun gelişimine, görsel zekâsının, içsel zekâsının, el motor becerilerinin gelişip gelişmediğine bakılarak ilkokul 1. sınıfa geçip geçmeme noktasında yeterli olup olmadığının kararının verilmesi noktasındadır. Çünkü yılın ilk 6 ayında doğanlar ile ikinci 6 ayında doğanların gelişimi dahi farklılık gösterecektir. Yılın ikinci 6 ayında doğanların eğitime elverişli olup olmadığının anlaşılması için de bir çalışma yapılmaktadır. Çocuk gelişimini henüz tamamlamadıysa velinin de onayı alınarak çocuğun ilkokula 1 yıl geç başlaması tavsiye üzerine veli ile ortaklaşa verilen bir karar olur. Çünkü kimsenin ilkokula başlaması gereken bir çocuğu okula başlatmama gibi bir hakkı yok” diyerek yönetmelikte yer alan kararın yerinde bir karar olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Haber: Gözde DOLAYMAN

ATSO 48. Grup Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi

Antalya Özel Okullar Derneği Başkanı Mehmet Koçaş


  • Yayımlanma Tarihi: 13 Ağustos, 2023 15:32
  • Güncellenme Tarihi: 14 Ağustos, 2023 17:33