Başkan Tülin Koç:

Okul öncesi eğitim ücretsiz olmalı

Fadime Yiğit

VELİ-DER Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Laik, kamusal okul öncesi eğitim tüm çocuklarımıza ücretsiz sağlanmalıdır. Deprem riski nedeniyle yıkım kararı verilen okullarda ise güçlendirme değil, yıkım kararı uygulanmalıdır” dedi.

8efb9bee-7b93-4471-a80b-a291b48da39c.webp

“Laik, kamusal okul öncesi eğitim tüm çocuklarımıza ücretsiz sağlanmalıdır” diyen Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı yılsonu değerlendirme raporunda, “Son Milli Eğitim Şurası sonrası alınan kararla okul öncesi din eğitimi 4-6 yaş Kuran kurslarının yaygınlaştırılmasıyla 4 yaşa düşürülmüştür. Okul öncesi eğitim kamu okullarında zorunlu ve tamamen ücretsiz değilken, 4-6 yaş Kuran kurslarında ücret alınmamakta, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol ile de 5 yıl geçerli olmak kaydıyla her çocuk için ailelere 150 TL verilerek bu “kurumlar” fiilen zorunlu hale getirilmektedir. 4-6 yaş arası çocuklarımız bilişsel, psikolojik gelişimi açısından soyut bilgiyi öğrenme döneminde olmadığı koşullarda bu sürecin uygulanması yaşamlarında telafisi olmayan sonuçlara yol açacaktır. Açıklanan raporlar ayrıca okul öncesi dini eğitim veren kişilerin okul öncesi eğitim almayan kişilerden oluşmaması ve toplum temelli kurumlar adıyla açılan yerlerin çocuklarımızın güvenliği açısından eğitim kurumu niteliğini taşımamasından kaynaklı yaşanılan sorunlara da dikkat çekmektedir” dedi.

‘ÇOCUKLAR YOKSULLUĞU YAŞIYOR’

Çocukların açlık ve yoksullukla baş başa bırakıldığını söyleyen Başkan Koç, “Zamların artışı ile beraber en az iki çocuğumuzdan biri açlığı, yoksulluğu yaşıyor. Tüm okullarda, üniversitelerde tüm öğrenciler için ücretsiz yemek ücretsiz sağlıklı içme suyu uygulaması başlatılmalıdır. Açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan tüm çocuklara her ay düzenli maddi eğitim desteği verilmelidir” ifadesini kullandı. Başkan Koç açıklamasının devamında, “2022’de MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesine oranı yüzde 10,79 iken, 2023 bütçesi mali bütçe kanun teklifi ile bu oran yüzde 9,64’e geriledi. Bütçedeki bu rakamlar ne olanakların daralması, ne de seçeneksizliktir, bir tercihtir. Ve bu tercih çocuklarımızın kamusal eğitim hakkından yana değildir” dedi.

‘GÜÇLENDİRME DEĞİL YIKIM KARARI UYGULANMALI’

Deprem riski nedeniyle yıkım kararı verilen okullarda güçlendirmenin değil, yıkım kararının uygulanması gerektiğini söyleyen Başkan Koç, “10 büyük şehrimizde yıkılıp yapılmayan okul sayısı 234’tür. Bu okulların ihaleleri ödenek yokluğu gerekçesiyle iptal edilmiştir; ancak diğer taraftan MESEM’lerde ve özel meslek lisesi sahiplerine teşvik adı altında milyonlarca lira, Maarif Vakfı’na ise 2023 yılında 3,5 milyar TL kaynak öngörüldüğü MEB Denklik Yönetmeliği’nde yer alan değişiklikle açıklanmıştır. Okullarda depremle ilgili önlemler bir an önce alınmalı, deprem riski nedeniyle yıkım kararı verilen okullarda güçlendirme değil yıkım kararı uygulanmalıdır. Yıkılan okullar yeniden yapılmalıdır” cümlelerini kullandı.

Haber: Fadime YİĞİT


  • Yayımlanma Tarihi: 18 Haziran, 2023 12:54
  • Güncellenme Tarihi: 18 Haziran, 2023 12:54