Eğitim-Sen endişelerini dile getirdi

Bu sene öğrencinin sorunu beslenme olacak!

Erkan Yaman

Türkiye'de 2023-2024 eğitim öğretim yılı yarın, 11 Eylül 2023 tarihinde başlıyor. Yeni dönem öncesi Eğitim-Sen; Başkan Nurettin Sönmez imzasıyla yayınladığı bildiride belirli endişelerini kamuoyuyla paylaştı. Bildirinin içeriği, ÇEDES Projesi ve ekonomik problemlerin öğrencileri yansıması olarak şekillendi.

30dbf942-d13d-476a-8771-8524cf8061b5.webp

Okul masraflarının artışına dikkat çeken Eğitim-Sen "Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, gıda fiyatlarının yükselmesi, kırtasiye ve katlanan okul fiyatları nedeniyle aileler, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi anlamda zorlanmaktadır. Seçim sonrasında peş peşe gelen zamlarla birlikte veliler, çocuklarına günlük harçlık vermekte zorlanmanın yanı sıra beslenme çantalarını dahi dolduramama korkusu yaşamaktadır." ifadelerine yer verdi.

Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesini hedef alan sendika "Millî Eğitim Bakanlığının öncelikli gündeminde ise öğrencilerin okul masrafları ve beslenme sorunları değil, İmam Hatip okullarının sayılarını artırmak,  (ÇEDES) projesi kapsamında okullarda manevi danışman sıfatıyla imam ve vaiz görevlendirilmesi gibi uygulamalar bulunmaktadır. ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hep birlikte 16 Eylül'de İzmir'de ÇEDES uygulamasına hayır diyeceğiz." diyerek projeye tepkilerini sürdürdü.

Sendika'nın deprem bölgesindeki eğitim ve eğitimci şartlarından, köy okullarındaki taşımalı eğitimin son bulmasına kadar bir çok konu hakkında fikir beyan ettiği bildiride en dikkat çeken nokta ise ekonomik zorlukların velilere ve öğrencilere yansımaları olarak sıralandı. Ekonomik koşullar nedeniyle öğrencilerin açık liseye gittiğini belirten sendika "Eğitim harcamalarının asgari ücretle çalışanlar veya tek maaşla çalışan aileler  tarafından karşılanmasının olanağı kalmamıştır. Kırtasiye harcamaları geçtiğimiz yıla göre %100 den daha fazla artmıştır. Öğrencilerin beslenme sorunu bu eğitim öğretim yılının en önemli sorunu haline gelmiştir. Okullarda öğrencilere ve eğitim emekçilerine bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmelidir. Okullara bütçe ayrılmadığı için velilerden okul ihtiyaçları gideriliyor. Okullara yeterli bütçe ayrılmalı, yardımcı personel, güvenlik gibi eğitim açısından önemli hizmetler sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Haber: Erkan Yaman


  • Yayımlanma Tarihi: 10 Eylül, 2023 18:22
  • Güncellenme Tarihi: 10 Eylül, 2023 18:22