Simru Gemiler

Özgüven Eksikliği

Yayımlanma Tarihi

31 Mart, 2023

Düzenlenme Tarihi

31 Mart, 2023

Yazar Profili

Özgüven, kişiler için hem sosyal hayatta hem iş hayatında hem de aile içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Özgüven eksikliği olan kişiler kendilerini ifade etmede sorun yaşadıkları için mutsuz hissetme eğiliminde olabilirler. 

Özgüven kişinin kendisine verdiği değerdir. Eğer kişi kendi değerini hak ettiği seviyede belirlemez ise çevresindeki kişilerden de hak ettiği değeri göremeyebilir. Bununla birlikte kişide değersizlik, yetersizlik gibi duygular da tetiklenebilir.

Yapılan araştırmalara göre özgüven eksikliğine neden olan birçok etken vardır. Özgüven eksikliği genellikle çocukluk çağından başlar. Çünkü çocukluk döneminde özgüven kolayca zedelenebilir. Kişilerin genetik yapıları, çocukluk deneyimleri, ebeveynlik tarzı, ihmal edilmişlik ve duygusal ihtiyaçların karşılanmaması neden olabilmektedir. Bastırılmış ve birey olarak görülmeyen çocuklar yetişkinliklerinde de toplum içerisinde kendini birey olarak konumlandırmakta ve duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorluk yaşayabilmektedir. Başarısızlık, hayal kırıklıkları, tacize veya istismara maruz kalma, sosyal çevrenin beklentileri, baskı altında olma, flört şiddetine maruz kalma gibi, fiziksel özelliklerle ilgili problemler özgüven eksikliğine yol açabilir. Özet olarak kişinin bir travmaya sahip olması özgüven eksikliğine sebep olabilir. Özellikle çocukluk döneminde kişi‘sen yapamazsın, sen başaramazsın,’ gibi olumsuz müdahalelere maruz kalmışsa kişinin kendine olan güveninin sarsılması oldukça yüksektir.


Özgüven Eksikliği Belirtileri

·        Sürekli başkalarına ihtiyaç duyma

·        Hayır diyememe

·        Sosyal beceri eksikliği

·        Diğer insanların ne düşündüğünü fazla düşünme ve kaygı duyma

·        Sıkılgan bir yapıya sahip olma

·        İçe kapanıklık

·        Kendini savunamama

·        Kendine karşı güvensizlik

·        Toplulukta genel olarak az konuşma

·        Uyku düzensizlikleri, ağlama krizleri

·        Kendini yetersiz ve başarısız olarak değerlendirme

·        Sosyal çevreye karşı ilgisizlik

·        Olaylara olumsuz tarafından bakma

·        Sık sık uyuma isteği

·        Sürekli depresif bir ruh hali

·        Karamsarlık


Özgüven Eksikliği İçin Tavsiyeler

·       Olumlu yanlarınıza, başarılarınıza odaklanın

·       Hedef listesi oluşturun

·       Mükemmel olmaktan kaçının

·       Dış görünüşünüze, kişisel bakımınıza önem gösterin

·       Sürekli kendinizi eleştirmekten ve başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin

Tüm bu maddeleri hayata geçirmekte güçlük yaşıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek almaktan çekinmeyin Özgüven eksikliğinin tedavisi belirli bir zaman ve tedavi planı çerçevesinde mümkündür.Özgüven eksikliği tedavi yöntemleri arasında en etkili olan ve en çok kullanılan BDT (bilişsel davranışçı terapi) ve EMDR terapisidir.

EMDR günümüzde her psikolojik tedavide sıklıkla kullanılan ve başarı elde edilen bir terapi yöntemidir.  Siz de ‘kendime güvenmek, özgüven sahibi olmak ve olumsuz anılarımdan kurtulmak istiyorum’ diyorsanız bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz. Özgüven eksikliği için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Kullanılan ilaçlar terapi süreciyle birlikte yürütüldüğünde daha etkili olabilmektedir.

Sevgiler


Uzman Klinik Psikolog

Simru GEMİLER