Fatma Papak

Açık Liselerin Açılma Amacı Neydi?

Yayımlanma Tarihi

18 Ağustos, 2023

Düzenlenme Tarihi

18 Ağustos, 2023

Yazar Profili

Açık liseler örgün öğretim hakkını kaybeden ya da 18 yaşını geçen kişiler için açılmıştı. Ancak pek çok konuda olduğu gibi açık liseler konusu da amacından saptı ya da saptırıldı.

Ne oldu?

18 yaşından küçükler de velisinin onayı açık liseye kaydını yaptırabildi. 18 yaş üstünde olanlar da kendi isteği ile açık liseye geçiş yaptı. Açık lisenin koşulları, örgün eğitimdeki lise öğrencilerini geçiş yapmaya yönlendirdi.

Nedir bu özendiren koşullar?

·       Açık lise öğrencisi, 4 yıl olan lise öğrenimini 3 yılda bitirebiliyor.

·       Öğrenciler sınavlara istedikleri zaman girebiliyor.

·       Sınavlarda 13 gün gibi uzun bir süre veriliyor. Bu süre zarfında öğrenci istediği şekilde sınava girebiliyor.

·       Bir denetim olmadığı için istediği gün, istediği saatte o dersin bilgisine sahip bir kişi tarafından sınavlar yapılabiliyor.

·       Sınavlarda herhangi bir online görüntülü kayıt olmadığı için öğrencinin herhangi bir yakını, şifre ile girip o soruları rahatlıkla çözebiliyor.

Bu sistemden öğretmenler son derece rahatsız. Sadece öğretmenler değil toplum olarak bizler rahatsızız. Rahatsız olmalıyız. Ülkemizin geleceğine yön verecek olan gençler geçiyor bu sistemden. Ortaokul ve açık lisede yüz binlerce gencimiz diploma alıyor ama eğitimsiz kalıyor. Öğrenciler hiçbir emek harcamadan mezun oluyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamalar bu konuda bizlere umut veriyor. Örgün eğitimdeki gençlerin açık liselere geçişinin zorlaştırılacağı konusunda çalışmalar yapılıyor. Açık lise sınavlarını elektronik ortamdan çıkarıp tekrar eski haline dönüştürme konusu bakanlığın gündeminde. Amaç, gençlerimizin bilgi sahibi olarak okullardan mezun olmalarını sağlamak olmalı.

Geçmek mi zor kalmak mı zor?

Eğitim sistemimizde sınıfta kalmak zor hem de çok zor. Öğrencinin bir üst sınıfa geçmesi için yapılması gereken her şey yapılıyor. Yönetmeliğe baktığımızda öğrenci, devamsızlık nedeniyle sınıfta kalabiliyor. Ancak sistem öyle bir duruma geldi ki, devamsızlık süresi aşılsa bile okullar öğrencinin sınıfını geçmesi için okula gelmiş gibi işlem yapabiliyor. Ya da öğrenci rahatlıkla rapor alarak okula devam etmeyebiliyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıf tekrarının getirileceğini açıkladı. Doğru bir karar olabilir. İlerleyen günlerde alınan kararları ve bu kararların nasıl uygulandığını hep birlikte göreceğiz. Dileğimiz donanımlı gençleri yetiştirecek bir eğitim sistemine kavuşmamız.