Erkan Yaman
Alternatif Konaklama Düzenleniyor
Turizm olgusunun hiç şüphesiz pek çok tanımı ve türü olduğu gibi küreselleşen dünyada konaklamanın çeşitliliği de günden güne artıyor.
Paylaşma kavramının dijital düzleme geçişiyle sosyal medya gönderilerinden, uygulamalar aracılığıyla arabalarımızın boş koltuklarına ve evlerimizin belirli odalarına kadar her şeyi paylaşıyoruz. Bu bağlamda küreselleşmenin getirdiği bir trend olarak “ticari misafirlik” uygulamaları da uzun yıllardır dünyanın her ülkesinde yaygın olduğu gibi Türkiye’de de sıklıkla kullanılıyor.
Alanında ilk akla gelen Airbnb isimli şirket sektörde en çok bilinen markalardan biri. Ücretli ev ya da oda kiralama hizmeti veren şirket alternatif konaklamanın amiral gemisi konumunda ve bu geminin denetlenme gerekliliği geçtiğimiz günlerde T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıklandı. Ersoy’un, Gazeteci Candaş Tolga Işık’a aktardığı bilgilere göre içinde bulunduğumuz ekim ayında Airbnb hizmeti veren evler için belirli düzenlemeler getirileceği ifade ediliyor. Her isteyenin evini Airbnb yoluyla kiralayamayacağını söyleyen Bakan Ersoy, dünyadaki uygulamalara benzer şekilde bu evlerin denetleneceğini aktarıyor. Airbnb’nin resmi sitesine göre, ev kiralama koşulları ise ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
Örneğin; Airbnb’nin Hırvatistan’daki kurallarına göre ev sahiplerinin vergi ödemesi bir gereklilik iken, Belçika’daki ev sahipleri için bu durum geçerli değil. Temizlik gibi standart prosedürler hemen her ülke için benzerlik gösterirken güvenlik, sigorta ve vergi gibi belirli konularda fikir birliği yok. Düzenlemenin bu hususlara temas edeceği öngörülüyor.
Türk kültürünün yapıtaşlarından biridir misafirperverlik... Dünyanın hemen hiçbir ülkesinde olmayan bir ağırlama kültürüne sahip Türkiye’nin son yıllardaki çabaları yine dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan şekilde sürdüğü Dünya kamuoyunun malumu...
Antalya, savaş mağduru Doğu Avrupalı ve Orta Doğu kökenli mültecilerin en çok tercih ettiği şehirlerin başında geliyor. Yerli turizmciler ise söz konusu yabancıların kayıt dışı ve güvenlik zafiyetleri yaratabilecek alternatif konaklama yöntemlerini sıklıkla tercih etmesinden şikâyetçi. Airbnb yasal bir uygulama olmasına rağmen konaklayanlar tarafından suistimal edilebiliyor.
Yerli turizmci diğer yandan Antalya turizminin önemli bir damarını oluşturan alternatif konaklama yöntemlerinin turistlerin gerekli harcamaları yapmadan, yeterli döviz bırakmadan ülkeden ayrılmalarıyla sonuçlanmasından yakınıyor. İlerleyen günler yeni tartışmaları beraberinde getirir mi bilinmez, düzenlemelerin konaklamanın tüm tarafları için hayırlı olmasını dileyerek sözlerimi sonlandırıyorum.