Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı:

AVM’ler kurbanlık yerine kilo ile et satıyorlar

Gözde Dolayman

AVM’lerin bayram namazından hemen sonra saat 09:00’da soğumuş haldeki etleri kargoyla evlere gönderdiğini belirten Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, “Daha önce kestikleri hayvanları kilolar halinde kurban diye satıyorlar. Ticaret Bakanlığı’nın bunu denetlemesi, Diyanet İşleri’nin de konuyla ilgili fetva vermesi gerekiyor” dedi.

Yardimci-AVMler-kurbanlik-yerine-kilo-ile-et-satiyorlar_9578a84b-254a-440d-b554-46ef2e0e7833.webp

Antalya Kasaplar Odası Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi çok önemli açıklamalar yaptı. Zincir marketlerin, kurban yerine kilo ile et sattığını ve dini vecibelere uymadığını belirten Yardımcı, Ticaret Bakanlığı’nı göreve davet etti.

DİYANET İŞLERİ’NDEN FETVA BEKLİYORUZ

Konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’na dilekçe verdiğini belirten Osman Yardımcı, “Bir hayvanın kurban olabilmesi için belli fiziki koşullara sahip olması gerekiyor. Ayrıca hayvan, bayram namazından önce kesilemez. Ancak bayramın birinci günü saat 09:00’da soğumuş şekilde kargolarla evlere kurban eti dedikleri eti gönderiyorlar. Daha önce kesip beklettikleri hayvanların etlerini, kilosuna göre ayarlayıp servis ediyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan konuyla ilgili fetva bekliyoruz. Kimse vatandaşlarımızı kandırmasın” dedi.

İBADETİ ÇOK BÜYÜK BİR RANT HALİNE GETİRDİLER

Vatandaş olarak kurbanlarını kesilirken görmek istediklerini belirten Osman Yardımcı, “3 harfli diye tabir ettiğimiz zincir marketler, kurban değil, kilo ile et satıyor. Bu çok büyük bir rant haline geldi. Ticaret Bakanlığı’nın bunu incelemesi gerekiyor. Bizim tepkilerimizden sonra hayvanın deri, sakadat ve kemiğini hayır kurumlarına bağışladıklarını açıklamaya başladılar. Ama bu konuda bile vatandaşın rızası alınmıyor.

İNSANLARIN DİNİ VECİBELERİYLE OYNAMASINLAR

Ticaret Bakanı’na ısrarla göreve davet eden Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Oman Yardımcı, şunları söyledi: “Zincir marketler, besiciye ve üreticiye büyük zarar veriyor. Üreticimiz kilosunu 300 TL’ye satarken, marketler 600-800 TL’ye satıyor. Böyle giderse 5 sene sonra tüm besiciler bunlara mahkum olur. 63 yaşındayım ve hayvanın içinde büyüdüm. Bayram namazından sonra kesilen hayvanın eti saat 09:00’da soğuk şekilde kargoyla gönderilemez. Ben kendi kestiğim hayvanımı en erken 14:00’te evime alabiliyorum. Tüm hayvanları 12-15 kiloya göre ayarlayıp fiyatlandıramazsınız. Bu fabrika değil ki her hayvan aynı kiloda olsun. Rant uğruna insanların dini vecibeleri ile oynamayı bıraksınlar. Ben bu açıklamayı yaptım, itiraz edip dava bile açamadı”.


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 06 Haziran, 2024 13:26
  • Güncellenme Tarihi: 07 Haziran, 2024 13:47