Başkan Atmaca'dan önemli açıklamalar...

Klima filtresi deyip geçme!

Sağlık, güvenlik ve enerji verimliliği boyutları nedeniyle klima bakımının önemine dikkat çeken Antalya Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, klima kullanıcısının filtre bakımını kullanım yoğunluğuna göre haftada bir veya iki haftada bir muhakkak yapması gerektiğini vurguladı.

ce2bf8c4-eb8b-4449-afaf-98f39e04f16f.webp

Klima kullanıcısının filtre bakımını kendisinin de yapabileceğini ifade eden Antalya Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Klima bakımı en geç on beş günde bir hatta haftada bir dahi yapılabilir. Klimanın ön kapağı açılarak filtrenin tırnaklardan sökülmesi çok tazzikli olmayacak ılık bir suyun altında yıkama yapılabilir. Ayrıca emiş gücü çok yüksek olmayan bir süpürgeyle filtredeki tozların çekilmesi dahi yeterli olacaktır. Filtrenin örtüsüne zarar vermemek gerekiyor, tabii. Eğer yıkandıysa bunu güneş görmeyen bir yerde kendi kendine kurumaya terk etmek gerekiyor. Kesinlikle bezle silinmemeli, silinirse o gözenekler bozulabiliyor. Yerine tekrar tırnaklardan takmak gerekiyor” diye konuştu.

FİRMA TERCİHİ ÖNEMLİ

Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Atmaca, klima bakımı yaptırmak isteyen kullanıcıların sektörde mühendislik hizmeti veren firmalara yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. Başkan Atmaca, klimanın yerinden sökülerek atölye ortamında bakımının yapılmasının elektriksel güvenliğin de tekrar sağlanması anlamını taşındığını, bu nedenle de önem arz ettiğini belirtti.

Klimaların hijyenik bakımlarının önemli olduğunu söyleyen Başkan İbrahim Atmaca şunları söyledi:

“Klima sektöründe uzmanlığı olan firmalar çok önemli. Çünkü hijyenik bakım demek, içeride soğutmayı sağlayan boruların üzerindeki tortulaşmayı bakteriyel kirliliği yok etmek demek. Bu kimyasalla yapılan bir temizlik. Suyla kimyasal belli bir oranda karıştırılıyor. Ve yüzeye hatta yoğuşma tavalarının üzerine sıkılıyor, kimyasallar kullanılıyor. Bir de iç ünitelerin yıkama işlemine tabi tutulması lazım. Yerinde yapılan hijyenik bakımın yeterli yıkama sağlamadığı için hiçbir anlamı yok. Çünkü dört dörtlük bir temizlenme olmayacaktır. Kesinlikle iç ünitenin sökülerek atölye ortamına götürülmesi. Atölyede uygun kimyasalla temizlenip kimyasalın o yüzeyden arındırılması tekrar yerine takılması bunun bir avantajı daha var. Yine güvenlik avantajı var. Çünkü o okside olmuş elektrik bağlantıları da yenileniyor. Bazen sektörde klima yangınlarını duyuyoruz. Bu aslında klima yangını değil. Elektriksel olarak oluşan bir kaçaktan dolayı oluşan yangınlardır. Klimadaki herhangi bir aksamın kendi kendine tutuşacak bir yapısı yoktur. Bu nedenle bu elektriksel yangınlardır. Yerinden sökülerek atölye ortamında yapılan bakımlar elektriksel güvenliğin de tekrar sağlanması anlamı taşındığından önem arz ediyor.

EKONOMİK BOYUTU VAR

Klima sektöründe, klima bakımı yaptırmak isteyenlerin mühendislik hizmeti veren firmalara yönelmesi gerektiğini belirten Başkan Atmaca, “Klimaları yerinden sökerek götürüp temizleyip tekrar getirip uygun şekilde takan firmalar var. Aslında halkımız iç ünite bakımına alıştı. Ancak dış üniteleri unutuyoruz. Sadece iç ünite değil, dış ünitelerinde biz yılda bir defa açılarak temizlenmesini hem güvenlik hem de ekonomi boyutu açısından önemli görüyoruz. Çünkü temizlenmeyen bir klima. Filtresi dolu bir klima havayı döndüremez. Döndürmezse soğutamaz. Hijyenik temizliği yapılmamış bir klima elektrik harcamaya devam eder. Tortulaşma varsa boruların üzerinde Yeterli soğutmayı havaya aktaramaz. Ama elektrik tüketmeye devam eder. Bunun bir de ekonomi boyutu olduğu için kesinlikle hijyenik bakımları yılda bir kez en az. Hatta çok yoğun kullanımda yılda iki kez yaz öncesi ve kış öncesi yapılmalıdır” açıklamalarına yer verdi.

Prof. Dr. İbrahim Atmaca

Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 27 Haziran, 2023
  • Güncellenme Tarihi: 27 Haziran, 2023