Alım gücü ve iklim krizi hayvancılığı tehdit ediyor

Gülşah Gürsoy

Kurban bayramı öncesi kurbanlık hayvan sayısında sıkıntı olmadığı belirtilirken, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, geçtiğimiz yıl kurban kesenlerin yüzde 30’unun bu yıl kurbanlık alamayacağını belirtti. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk de iklim krizinin yaylaları kuruttuğunu ve gelecek yıl için endişeli olduklarını söyledi

Alim-gucu-ve-iklim-krizi-hayvanciligi-tehdit-ediyor_4525666b-f5fb-456c-8ac4-0794d8f1523a.webp

Tarım Orman İl Müdürlüğü kaynaklarına göre Antalya’da bu yıl Kurban Bayramı’nda 190 bin küçükbaş, 15 bin de büyükbaş hayvanın kesilmesi bekleniyor. Kurbanlık hayvan konusunda sıkıntı olmadığı belirtilirken, insanların alım gücünün düşmesi nedeni ile bu yıl kesilen hayvan sayısında artış olacağı belirtiliyor.

KURBAN KESENLER YÜZDE 30 DÜŞECEK

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, kurbanlık sıkıntısının olmayacağını ancak kurban kesen insan sayısında düşüş beklediklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl kurban kesenlerin yüzde 30’unun bu yıl kesemeyeceğini belirten Nazif Alp, “Tarım ve hayvancılık sektörleri kendi başlarına bırakılmış durumda. Su bulanık ve bulanık suda balık avlamaya çalışıyoruz. Hayvancılığın eski haline dönebilmesi için aile işletmelerini desteklemeliyiz” dedi.

BU YIL YETER SENEYE?

Kurbanlık hayvan sayısında sıkıntı olmadığını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk de iklim krizi nedeni ile önümüzdeki sezon hayvan sayısında ciddi düşüş beklediklerini belirtti. İklim krizinin küçükbaş hayvanların otladığı yaylalarda çok etkili olduğuna dikkat çeken Zeliha Öztürk, “Yaylalardaki kar çukurları artık yok. Birçok yaylaya bu nedenle çıkılmadı. Bu yıl kurbanlık hayvan sayısında sıkıntı yok ancak aynı çiftçilerin gelecek yıl da olup olmayacağı konusunda endişeliyiz” dedi.

Haber: Gülşah Gürsoy


  • Yayımlanma Tarihi: 07 Haziran, 2024 12:58