YÖREX ile 'coğrafi işaretli ürün' farkındalığı

Gözde Dolayman

Yöresel ürün şöleninin yaşanacağı Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in basın toplantısında konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “YÖREX başladığında AB’de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Günümüzde TOBB’un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasında” dedi.

YOREX-ile-cografi-isaretli-urun-farkindaligi_87f7df3e-30f0-4d8d-85a7-b955fa56338a.webp

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 12’incisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 2-5 Kasım 2023 tarihlerinde Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi’nde 81 ilin katılımıyla gerçekleştirilecek. YÖREX’in basın toplantısında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, fuar sayesinde coğrafi işaretler konusunda farkındalığın artmaya devam edeceğini dile getirdi. Başkan Çandır, “YÖREX başladığında AB’de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Günümüzde TOBB’un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasında” diye konuştu.

YEREL ÜRÜNLER YÖREX’TE BULUŞACAK

YÖREX’in basın toplantısında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır şu ifadelere yer verdi:

“Yöresel ürünler yalnızca; özel bir damak tadı ve sağlıklı beslenme çeşidi ya da benzersiz bir kullanım ürünü değildir. Bunlar; yöresinin tarihi ayrıcalıklarını, uygarlık birikimini ve sosyal zenginliğini anlatan hikayelere sahip ürünlerdir. Yani yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği vardır. Yöresel ürünlerin bu özelliği sadece Anadolu’muz için değil dünyadaki tüm yöresel ürünler için geçerlidir. Onun için yöresel ürünler odaklı turizm hatları her yerde büyük ilgi görmekte, ciddi katma değer yaratmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamaktadır. Bizim dünyadan farkımız, sahip olduğumuz toprakların 12 bin yıllık kadim medeniyetler harmanı olmasıdır. Yöresel ürünlerimizin hem çeşit bakımından hem de sahip oldukları hikayeleri bakımından benzersiz bir derinliğe ve zenginliğe sahip olmasıdır. Bu toprakların evlatları olarak bize düşen en önemli görevlerden biri de bu ürünlerimizi hakkı ve hukukuyla dünyaya ulaştırmaktır”.

12. YÖREX fuarını da bu duygu ve düşüncelerle 2-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceklerini belirten Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın desteğinde kalkınma ajanslarımızın, her seferinde olduğu gibi bu yılda başta TOBB başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu olmak üzere oda-borsamızın, Valimiz Sayın Hulusi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek’in, siz değerli basın mensuplarımızın ve tüm paydaşlarımızın büyük desteğini gördük. Başarılı olması için adeta seferber olduğumuz organizasyonumuza destek olan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum”.

“Ürünlerini AB’de tescil ettiren 7 ürünümüz için emek sarf eden kurumlarımızı açılış bölümünde onurlandıracağız. TOBB’un katkılarıyla geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda; üreticilerimize ve firmalarımıza ulusal market zincirleri, e-ticaret siteleri ve restoranlar zincirleriyle yüz yüze görüşme imkânı sağlayacağız (GETİR, HEPSİBURADA, METRO, MİGROS, ÖZDİLEK VE TRENDYOL). Arkadaşlar bu yüz yüze görüşmelere Antalya’daki üreticilerimizi ve firmalarımızı yönlendirmenizi rica ediyorum (www.yörex.com.tr web sayfamızdaki B2B sekmesinden başvurabilirler)”.

Başkan Çandır, konuşmasını şu sözler ile tamamladı:

“YÖREX’in ikinci günü saat 14.30’da TÜRKPATENT Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Dr. Hakan Kızıltepe’nin yönlendiriciliğinde Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı & TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, YÜciTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu, TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı Hasan Çağlayan Dündar ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu’nun katılımıyla Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi İşaretler isimli panelimiz olacaktır”.

“Ayrıca 4 gün boyunca saat 14.30’da giriş bölümünde yer alacak olan alanda coğrafi işaretler konusunda farkındalığı artırmak için gün Birincisine 2.500 TL, ikincisi 1.500 TL, üçüncüsüne ve sürpriz soruları bilenlere ise 500 TL ödüllü bilgi yarışması düzenleyeceğiz”.


Haber: Gözde DOLAYMAN

 


  • Yayımlanma Tarihi: 24 Ekim, 2023 15:47
  • Güncellenme Tarihi: 24 Ekim, 2023 16:14