Recep Şamil Yaşacan:

Spor turizmine, sağlık turizmi gibi teşvik verilmeli

Erkan Yaman

Türkiye'de spor turizminin gelişimine önemli katkılarda bulunan Recep Şamil Yaşacan Antalya Sektörel'e özel açıklamalarda bulundu. Antalya'nın Efes CUP'a sahip çıkmadığını belirten Yaşacan, "Ülkemizde spor turizmi, tıpkı sağlık turizmi gibi teşvik edilmeli" diye konuştu.

95521442-bcb2-4185-a176-ac46c6c08325.webp

1993’den beri turizm sektöründe olan Yaşacan, 1996 yılında Enda Tur’u kurdu. 1996 yılından beri de spor turizmiyle ilgileniyor. Türkiye’de spor turizminin gelişmesinde büyük katkıları olduğu bilinen Yaşacan sözlerine Türkiye’nin spor turizmi ile olan serüvenin başlangıcını anlatarak başladı. “Türkiye’de spor turizmi 1996’dan 2000 yılına kadar bir yapılanma süreci geçirdi. 2000 yılından sonra da bu işin ana damarının lojistik yani yabancı takımların buraya uçakla ulaşımı olduğunu tespit ettik. Türkiye’ye hangi bölgelerden uçaklar geliyor tespit ettik, ilk uçuşumuz Çetin Bozacı ile birlikte Moskova’dan Antalya’ya gerçekleşti. O yıllarda en büyük rakiplerimiz Kıbrıs Rum kesimi ve İspanya idi, lojistiği sağlayınca takımlar Türkiye’ye gelmeye başladı. Otellerimiz ve iklimimiz güzel olduğundan burayı tercih ettiler. Otelciler de futbol sahaları inşa ettiler, özel sektör üzerine düşeni yaptı. Biz de şirket olarak üzerimize düşeni yaptık. Yabancı futbolcuların vizelerinin çıkarılması ile ilgili çalışmalar yaparak genelge çıkarılmasını sağladık. Bu bizim yalnızca futbol turizmi değil geniş çaplı spor turizmi için öncülük etmemizi sağladı.”

ANTALYA EFES CUP’A SAHİP ÇIKMADI

2002-2007 yılları arasında Antalya’da her yıl periyodik olarak gerçekleştirilmiş “Efes Cup” isimli organizasyonu düzenlediklerini belirten Yaşacan; “Saran grubunun desteklediği, Eurosport’da yayınlanan, Antalya’nın tanıtımına katkı sağlayan çok önemli bir turnuvaydı. Eurosport gibi bir medya devinin para verip yayınladığı bir turnuvaydı. Şimdi böyle bir turnuvayı yayınlamak için astronomik ücret talep ederler. Efes Cup’a Antalya sahip çıkmadı, valiliğinden belediyesine, ticaret odasından otelciler birliği ve derneklerine sahip çıkılmadı ve turnuva adeta kayboldu. Sahip çıkmaktan da öte Efes Cup’a sekte vuruldu. Dünya’nın güzel turnuvalarından biriydi. Antalya’nın ve Türkiye’nin tanıtılmasında çok önemli bir turnuvaydı” dedi.

FUTBOL TURİZMİ DÜNYADA BİRİNCİ

Turizm’in spor üzerinde ciddi yatırımlar yapıldığı bir alan olduğunu belirten Yaşacan “Spor turizmi kapsamında futbol turizmine yalnızca Türkiye’de değil Dünya’da da ciddi yatırımlar yapılıyor. Rakiplerimiz boş durmuyor, Kıbrıs Rum Kesimi ve İspanya bu işin öncülerinden. Güncel rakiplerimiz ise Dubai ve Katar. Bu iki ülke ağır yatırımlar yaparak dünyanın ilgisini üzerlerine çektiler. Büyük takımları getiriyor, büyük turnuvalar organize ediyorlar. Bizim de benzer ataklar yapmamız gerekiyor yaz ve kış mevsimlerinde. Bunu özel sektör yapamaz, turnuva ayrı bir şey futbol turizmi kamu organizasyonudur bu ayrı bir şey. İkisi birbirinden çok farklıdır. Turizm çok daha geniş bir çerçeve. Özel sektörün yaptıklarına örnek stadlar FIFA standartlarının üstünde şu anda. Aşağı yukarı 200 FIFA standartlarında futbol sahası var Antalya’da. Örneğin Spor Toto’nun turnuva düzenlemesi gerekiyor. Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın elini taşın altına koyması gerekiyor. Kalan her şeyi özel sektör halleder.”

TANITIM İÇİN FUTBOL TURİZMİ ŞART

Suudi Arabistan’ın futbola olan yatırımlarına değinen Yaşayan; “Arabistan ülkenin tanıtımını yapmak, imajını düzeltmek ve reklamlarını yapmak için bu kadar para yatırıyor. Cristiano Ronaldo’nun ve diğer yıldız oyuncuların transfer edilmesinin nedeni Arap takımlarını dünyanın en iyi takımı yapmak değil. “Bu ülke güzel, güvenli ve yaşanabiliri” göstermek için bu kadar para yatırıyorlar. Benzer bir yol izlemek bizim ülkemiz için de son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

SPOR TURİZMİ ANTALYA DIŞINDA DA AKTİF

Yaşacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burdur ve Isparta, özellikle Davraz futbol turizminde önemli diğer şehir ve bölgeler. Futbol yatırımları devam ederse buraların ekonomisi de gelişecek. Bolu yıllardır bu işin önünde. Erzurum ve Kayseri Erciyes bölgesi atağa geçti. Erciyes AŞ spor turizmine önem veriyor; bisiklete, yüzmeye ve futbola önem veriyor tesisleşmelerini tamamladılar, kapalı spor salonları ve oteller inşa ettiler. Erciyes iki-üç sene içinde büyük ataklara kalkacaktır.”

RUSYA’DAN GELEN SPOR GRUPLARI AZALDI

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkilerinden söz ederek sözlerini sonlandıran Yaşacan; “Rusya’dan üst düzey takımlar Antalya’ya geliyor. Ancak bunlar genellikle profesyonel düzeyde ve birinci lig seviyesinde takımlar. Rusya-Ukrayna Savaşı ve rublenin değer kaybı eskisine göre gelen takım çeşitliliğini etkiledi. Artık çocuk grupları, kadın grupları, veteran gruplar, amatör küme takımları artık yoğunlukla Antalya’yı tercih etmiyor. Moskova’dan Türkiye’ye uçak biletleri de çok pahalı bu durumun etkileri ister istemez hissediliyor.” ifadelerini kullandı.

Haber: Erkan Yaman


  • Yayımlanma Tarihi: 13 Eylül, 2023 11:27
  • Güncellenme Tarihi: 13 Eylül, 2023 11:27