Sürekli yeme isteği nasıl bastırılır?

Antalya Sektörel

Sürekli yeme isteği ile başa çıkamıyor musunuz? Aşırı yeme halinden şikâyetçi misiniz? Peki, duygularınızı yiyor olabilir misiniz? Bu yazımızda, sürekli yeme isteğinizin nedenlerini ve bu istek ile başa çıkma yollarını sizler ile paylaşacağız. İşte detaylar…

WhatsApp-Image-2023-03-01-at-92717-AMjpeg_20230404142408911.webp

Besin öğesi eksikliği ve düşük kan şekeri seviyesi kişide sürekli yeme isteği oluşturur. Öncelikle aşırı yeme halinin temelinde yatan sorunun fiziksel ya da duygusal olup olmadığı uzmanlar tarafından tespit edilmelidir. Sürekli yeme isteği şikâyeti ile kendisine gelen hastalara ilk önce kan tahlili yaptıklarını belirten Diyetisyen Aysun Yurdakul, “Kan tahlili ile aldığımız detaylı analizin yanında duygusal açlığı da sorguluyoruz. Aşırı yeme hali, yaşanılan hayal kırıklığı, üzüntü, kaygı, depresyon gibi durumlara karşı duygusal savunma açlık yaratıyor da olabilir. Hastanın şikâyetine ilişkin kişiye özel verilen bilgilendirmede üstünde durduğumuz ana maddelerin başında ise güne doğru başlayıp başlamadıklarını sorgulamak geliyor. Devamında da, yaptığımız bilgilendirme ile hastamızın güne doğru başlamasını sağlıyoruz.” dedi.

GÜNE DOĞRU BAŞLAYIN

Güne doğru başlamanın sürekli yeme isteğinin kontrolünün sağlanması adına önemli olduğunu söyleyen Diyetisyen Yurdakul, “Basit şeker içeren ve kan şekerini hızlı yükselten tüm yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Güne başlarken ilk yediğiniz öğün olan kahvaltıda, kan şekerini hızlı yükseltebilen simit, poğaça ve hamur işi gibi beyaz unlu ürünlerin tüketimine dikkat edin. Bu ürünler, kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürdükleri için tatlı ihtiyacını devam ettirirler. Biz güne doğru başlamadığımız zaman devamında iştahımızı kontrol etmekte zorluk yaşarız.” ifadelerini kullandı.

PROTEİNİ İHMAL ETMEYİN

Güne doğru başlayın derken kahvaltılarda protein ağırlıklı beslenmekten bahseden Yurdakul, “Kahvaltıda tercihiniz yumurtalı peynirli bir omlet olabilir, haşlanmış yumurta ya da menemen olabilir. Yumurta ile güne başlamak yani protein ile güne başlamak aşırı yeme isteğinin önüne geçmek için daha doğru bir seçim olacaktır. Protein kaynağı besinlerin yanında yeşillik tüketimi, besinlerin midede kalış süresini uzatacaktır. Öğünlerde ekmek gibi karbonhidrat ihtiyacı hissediyorsak tam tahıl ya da çavdar gibi vücuttaki kan şekeri daha yavaş yükselten ekmekleri tercih edebiliriz.” şeklinde konuştu.

BESLENME ŞEKLİMİZ ÖNEMLİ

Beslenme şeklimiz de oldukça önemli diyen Yurdakul, “Ana ve ara öğünlerinize lif zengini salatalar, tam tahıl ürünleri, yağlı tohumlar, badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişleri ekleyin. Bu besinler ile birlikte protein tüketimi kan şekeri kontrolünde faydalı olacaktır. Basit şeker içeren yiyecekleri öğünlerimizde tükettiğimiz zaman bir sonraki öğündeki açlığı tetiklemiş oluyoruz. Daha mix beslenmeliyiz. Daha yeşillikli, proteinli ve sebzeli beslenmeliyiz Bu sayede bir sonraki öğün için irademizi daha güçlü tutmuş oluyoruz.” açıklamalarında bulundu.

 

Haber: Gözde DOLAYMAN

 


  • Yayımlanma Tarihi: 04 Nisan, 2023 14:34
  • Güncellenme Tarihi: 11 Nisan, 2023 12:13