Çalışanlar psikolojik destek istiyor!

Gözde Dolayman

Türkiye’de her iki çalışandan birinin psikolojik sağlamlığı düşük. HiDoctor ile Deloitte'un araştırmasına göre, Türkiye'de çalışanlar arasında en mutsuz kesim, sanayi sektöründeki mavi yakalılar, Z kuşağı ve emekli çalışanlar. Psikolojik destek almanın önündeki en önemli engel ise desteğin rahatlıkla ulaşılamayacak kadar yüksek bütçeli olması.

Calisanlar-psikolojik-destek-istiyor_aa4379b3-28f3-4f99-8219-31b505b3191c.webp

Türkiye’de çalışanların akıl sağlığı konusundaki farkındalık seviyesini ve ihtiyaçlarını tespit etmek üzerine HiDoctor ve Deloitte’un yaptığı araştırma, her iki çalışandan birinin psikolojik sağlamlığının düşük olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre en mutsuz kesim de sanayi, mavi yaka, Z kuşağı ve çalışmak zorunda kalan emekliler.

Online danışmanlık platformu HiDoctor ve uluslararası yönetim danışmanlık şirketi Deloitte’un “Akıl Sağlığını Destekleyici Kurumsal Uygulamalar, Türkiye’de Farkındalık Seviyesi ve İhtiyaçları” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre anksiyete ve depresyon gibi en yaygın akıl sağlığı problemleri sebebiyle her yıl ortalama 12 milyar iş günü kaybediliyor. Küresel ekonomiye tahmini kaybı ise her yıl 1 trilyon doları buluyor.

Türkiye’de çalışanların akıl sağlığı konusundaki farkındalık seviyesini ve ihtiyaçlarını tespit etmek üzere yaptığı araştırma çarpıcı sonuçları ile dikkat çekiyor. Literatür taraması, kurum ve saha araştırması olmak üzere üç başlıkta gerçekleştirilen araştırmada, 16 sektörden kadın-erkek ve beyaz-mavi yaka eşit dağılımlı bin kişi ile görüşme yapıldı.

PSİKOLOJİK DESTEĞE GÜÇ YETMİYOR

Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri, her iki çalışandan birinin psikolojik sağlamlığının düşük olması. Buna karşılık bugüne kadar psikolojik destek almadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 88 gibi çok yüksek düzeyde. Psikolojik destek almanın önündeki en önemli bariyerlerden biri ise, psikolojik desteğin rahatlıkla ulaşılamayacak kadar yüksek bütçeli olması. Diğeriyse damgalanma endişesi. Psikolojik destek ihtiyacının iş yerinde bilinmesi pek çok kişide damgalanma endişesine neden oluyor.

AKIL SAĞLIĞI EN DÜŞÜK 4 SEKTÖR

Mutluluk üzerine demografiler incelendiğinde, sanayi sektörü çalışanları, mavi yaka, Z kuşağı ve çalışmak durumunda kalan emekliler, mutsuzluğun daha yüksek olduğu ve daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor. Anket sonuçlarına göre, akıl sağlığına en az yatırım yapan dört sektör gıda, mobilya, perakende ve sanayi olarak gözlemleniyor. Çarpıcı sonuçlardan biri de çalışanların mutluluk bilincinin ciddi anlamda düşük olması. Araştırmada “Kendinizi mutlu hissediyor musunuz?” sorusuna evet cevabı verenlerin oranı yüzde 58 iken, mutluluk ölçeği uygulandığında skor 13,6’ya düşüyor.


  • Yayımlanma Tarihi: 11 Aralık, 2023 10:14