Elektrikli araç sürücülerine önemli uyarılar

Gözde Dolayman

Bayram dönüşü elektrikli araç kullanan sürücülere tavsiyelerde bulunan uzman Ayşe Ece Şengönül, sayıları 100 Bin’i bulan elektrikli araçlarla yolculuk yapmanın püf noktalarını anlattı.

Elektrikli-arac-suruculerine-onemli-uyarilar_4f56e8c8-e90b-4669-a371-60e5f919e51f.webp

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) verilerine göre, elektrikli araç kullanıcıları için Türkiye’de 17 Bin 233 şarj soketi bulunuyor. Elektrikli araç şarj soketi üreten bir firmanın genel koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, Kurban Bayramı dönüşü elektrikli araç kullanıcılarına önemli tavsiyelerde bulundu.

100 BİN ELEKTRİKLİ ARAÇ YOLA ÇIKACAK

EPDK’nın güncel verilerine göre ülkemizde 17 bin 233 şarj soketi bulunduğunu belirten Şengönül, bayram tatili gibi uzun süreli tatillerde, artık 100 bini aşan elektrikli araç ve on binlerce elektrikli araç sürücüsünün yollara düşeceğini belirterek alınması gereken kuralları ve stratejileri sıraladı.

Elektrikli araç sahiplerinin sürüş stratejisinin uzun yolda ekonomi üzerine olması gerektiğini belirten Ayşe Ece Şengönül, şu tavsiyelerde bulundu:

UZMANINDAN ALTIN TAVSİYELER

1-Elektrikli araç sahiplerinin şehirler arası sürüş stratejisi, seyahat öncesi iyi bir plan yapılarak belirlenmeli ve seyahat sırasında zamanla yarışılmamalı. Şarj etmek adına duracağınız lokasyon için, önceden şarj istasyonu operatörünü aramak iyi bir fikir olabilir. Gittiğinizde istasyon arızalı olabilir, dolu olabilir veya bloke edilmiş olabilir.

2-Soğuk havalarda hava sıcaklığı menzili düşürdüğü gibi sıcak havalarda da klima sistemi menzil kayıplarına sebep oluyor. Havalar mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için yoğun klima kullanımı mutlaka menzil düşürecektir. Nispeten akşam veya gece saatlerinde araç kullanmak menzili uzatacaktır.

3-Yine herkes benzer eğilimlerle benzer gün ve saatte yola çıkacağı için, dönüşte bir gün önce veya bir gün sonra yola çıkmak, istasyon yoğunlukları açısından rahatlık sağlar. Birçok aracın ortalama 300 ile 400 km menzile sahip olduğunu göz önünde bulundurursak, Bodrum-İstanbul gibi yoğun istikametlerde, şarj istasyonu yoğunluğunun da belirli bölgelerde yaşanacağını görebiliriz. Şarj seviyesi yüzde 20’ye inmeden şarj etmek bu anlamda sürücüleri yoğunluktan kurtarabilir.

4-Elektrikli araç sahiplerinin her ihtimale karşı taşınabilir bir şarj ünitesini de bagajlarında bulundurmasını şiddetle öneriyoruz. Son olarak hızlı gitmek can ve sürüş güvenliği açısından risk barındırdığı gibi, elektrikli araçlarda büyük menzil kayıplarına da yol açıyor. Sakin ve ekonomik bir sürüş temposuyla hareket ederek menzilinizi koruyabilirsiniz”.


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 20 Haziran, 2024 14:13
  • Güncellenme Tarihi: 20 Haziran, 2024 14:13