Bakanlığın Ulualan planını mahkeme iptal etti

Antalya Sektörel

Manavgat Ulualan orman alanı ve sahil ile birlikte içerisinde bulunan yangın helikopter ve uçak pistinin kaldırılarak, bakanlık tarafından golf tesisleri alanı olarak yapılan planlama, Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açtığı dava sonucu analiz aşamasında gerekli ve yeterli araştırma ve analizlerin yapılmadığı gerekçeleri iptal edildi

Bakanligin-Ulualan-planini-mahkeme-iptal-etti_fe51f387-e6f0-4435-9839-55a08f83b3be.webp

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Ulualan için açtığı davayı kazanarak, alanın golf tesisi olmasının önüne geçti. Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açtığı dava sonucu Manavgat'ta içerisinde yangın helikopteri ve uçak pistinin bulunduğu orman alanı ile halkın günübirlik kullanım alanı olan Ulualan'ın ayrıcalıklı bir kesimin kullanımına yönelik olarak golf tesisi olarak yapılan planlama bir kez daha mahkeme tarafından iptal edildi.

KIYI KANUNUNA AYKIRI BULUNDU

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Hasan Çerçiler, şunları söyledi: "Odamızca Antalya Manavgat Kızılağaç bölgesine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 30.11.2018 tarihinde onanan Side Turizm Alanı ve Side 11.Nolu Turizm Merkezi Kızılağaç bölgesi 3. Etap İlave ve Revizyon 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nın istemiyle açılan davada, davaya bakan Antalya 3. İdare Mahkemesi, 10.03.2022 tarihli kararı ile -Tamamen kamusal kullanıma yönelik açık alan düzenlemesi gereken sahil şeridinin birinci bölümü ile toplumun yararlanmasına açık olmak şartıyla sınırlı yapılaşma hakkı tanınan sahil şeridinin ikinci 50 metrelik kısmının Turizm Tesis Alanı'na golf alanı olarak dahil edilmesinin Kıyı Kanunu'nun ‘kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanasına açıktır. Kıyı ve sahil şeridinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir’ ilkesine aykırı olduğu belirtilerek iptal edilmişti".

PEŞKEŞE YARGI “DUR” DEDİ

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Hasan Çerçiler, halkın sahilinin ayrıcalıklı bir kesimin kullanımına yönelik olarak yeniden yapılan  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 06.03.2023 tarihinde onanan planların iptali için 27.04.2023 tarihinde planlamanın iptali için yeniden dava açtıkları vurguladı. Davaya bakan Antalya 5. İdare Mahkemesi'nin Ulualan peşkeşine bir kez daha dur dediği kararında şu ifadelere yer verildi: "Dava konusu alanın golf alanı yer seçim kriterlerinin somut verilerinin ve bu verilerin nasıl analiz edilerek uygunluk değerlendirmesinin yapıldığına ilişkin bilgilerin bulunmadığı, yer seçiminde önemli bir parametre olan potansiyel golf oynama talebine ya da bölgenin golf için tercih edilip edilmeyeceğine ilişkin herhangi bir araştırma ya da fizibilite çalışmasının yapılmadığı, su kaynakları başta olmak üzere olası olumsuz çevresel etkilerin saptanmasına yönelik etki değerlendirmesinin yapılmadığı ve bu olumsuz çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik önlemlerin açıklanmadığı dolaysıyla, 255.93 hektar büyüklüğünde planlanan ve bölgeyi etkileyecek nitelikte golf turizm bölgesi kullanım kararı için analiz aşamasında gerekli ve yeterli araştırma ve analizlerin yapılmadığı gerekçeleri ile dava konusu 1/5000  ve 1/100 ölçekli planların hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılarak 18.07.2024 tarihli kararı ile oybirliğiyle iptaline karar verilmiştir."

Haber Merkezi


  • Yayımlanma Tarihi: 23 Temmuz, 2024 16:05
  • Güncellenme Tarihi: 23 Temmuz, 2024 16:05