Tsunami geliyor, hazır mısın Antalya?

Gözde Dolayman

Antalya’nın geçmişinde tsunami izleri taşıdığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Antalya’da yapılan simülasyon çalışmalarında saatteki hızı 800 kilometre olan ve 60 santimetre yüksekliğinde dalgaların meydana geleceği öngörülüyor. Bu da insanların hayatlarını kaybetmesi için yeterli bir yükseklik. Aylar öncesinden bu uyarılar başladı. Bu yüzden de tsunami bekleniyor” dedi.

-Tsunami-geliyor-hazir-misin-Antalya_15a8b833-42c3-4beb-b18a-f22d6c22f6a7.webp

Antalya'nın tsunami riski taşıdığına dair uzmanlar ard arda açıklamalar yapıyor. Antalya’da deprem incelemeleriyle alakalı ciddi bir çalışmanın olmadığına ancak geçmişte yaşanan tsunaminin tekrarlayabileceğine dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Deniz tabanında oluşabilecek bir deprem veya deniz içerisindeki vadilerdeki oluşabilecek bir heyelan, nükleer patlamalar veya lav akıntılarıyla birlikte denizde bir kabarma meydanı geliyor. Bu dalgalar kıyıya geliyor ve kıyıları basıyor. Eğer kıyıda yerleşim alanları varsa insanlar varsa da tsunami zarar veriyor. Hemen yanımızda bilinmezliklerle dolu bir Akdeniz var. Geçmişteki tarihteki izlere baktığımız zaman bu bölgede tsunami izlerini çok rahatlıkla görebiliyoruz ve bu bölgede tsunami olmuş. Eğer geçmişte olduysa da yarın ve yarından sonraki önümüzdeki günlerde tabii ki tsunami olabilir” diye konuştu.

800 KİLOMETRE HIZINDA TSUNAMİ BEKLENİYOR

“Tsunami deyince insanların aklında devasa büyüklükteki dalgalar canlanıyor. Hâlbuki 30 santimden biraz daha büyük dalgalar dahi insanların hayatlarına ve can ve mal kayıplarına sebep oluyor” diyen Bayram Ali Çeltik, “Çünkü o esnada bir kaos ortamı oluşuyor ve dalgalar altına her türlü eşyayı da alıyor. Dalgalara karışan eşyalar da insanlarda yaralanmalara ve ölümlere neden olabiliyor. Tsunaminin saatteki hızı neredeyse 800 kilometreye kadar geliyor. Antalya’da yapılan simülasyon çalışmalarında 60 santim yüksekliğinde dalgalar olacağı öngörülüyor ve bu da insanların hayatlarını kaybetmesi için yeterli bir yükseklik diyebiliriz. Aylar öncesinden bu uyarılar başladı. Bu yüzden de tsunami bekleniyor” şeklinde konuştu.

19 İLÇE DE TSUNAMİDEN ETKİLENECEK

Kumluca, Finike, Serik, Manavgat, Gazipaşa, Alanya, Aksu, Konyaaltı ve Muratpaşa’nın doğusunun deprem ve tsunami riski taşıyan alanlar olduğuna değinen Başkan Çeltik, “Antalya’nın 19 ilçesinin tamamı risk altında diyebiliriz. Kent merkezi zemin anlamında biraz şanslı ama doğuya ve batıya gittiğimiz zaman problem ciddi manada gerçekten artıyor. Kuzeyde de problemli alanlar var. Akdeniz’in doğusunda, Kıbrıs ve Helen Yayı üzerinde meydana gelen depremler Antalya’yı tsunami anlamında etkileyecek. Hemen yanımızda Aksu Sismik boşluğu var. 400 yıldır hareket etmeyen bir fay ve her an hareket edebilir.  Antalya’nın batısında Fethiye Körfezi ile Burdur Gölü arasında devasa büyüklükte bir fay hattı var. Depremden etkilenmemiz için bu fayın kentin merkezinden geçmesine gerek yok” dedi.

GEÇMİŞTE TSUNAMİ YAŞANDI, TEKRARLAYACAK

Depremin, fay üzerinde gerçekleşecek kazı çalışmalarıyla belli periyotlarda yeterince incelendiği takdirde hangi büyüklükte meydana geldiğinin rahatlıkla tespit edilebileceğini söyleyen Başkan Çeltik şu ifadelere yer verdi: “Antalya’da deprem incelemeleriyle alakalı ne yazık ki ciddi bir çalışma yok. İstanbul’da çok fazla çalışma var ve bu çalışmalar neticesinde oradaki deprem tekrarlama periodunun 250 yılda bir olduğunu biliyoruz ve bu tespitler neticesinde bugün İstanbul için endişeleniyoruz. Fakat Antalya’yla alakalı İstanbul’da olduğu gibi herhangi bir çalışma yok. Zaten karadaki fayları bile tam olarak çözememiş durumdayız. Deniz içerisinde ciddi ve yeterli oranda bir çalışma yok, veri yok. Veri olmayınca da depremin ve tsunaminin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Ama şunu çok net olarak biliyoruz ki geçmişte Antalya'da tsunami olmuştur. Bunların izlerini karada çok rahatlıkla gözleyebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde de çok net olarak ifade etmek gerekirse tekrar olacaktır. Zaman konusunda bir şey söylemek kolay değil çünkü elimizde çok ciddi veri eksikliği var. Antalya için çok hızlı bir şekilde yer birimlerinin çalışmalara önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Üniversitelerin de bunun bir ucundan tutması gerekiyor. Daha çok çalışmaları gerekiyor. Aynı şekilde kurumların daha çok çalışması gerekiyor. Hatta bölge dışına çıkıp ülke olarak Antalya konusunu çok ciddi ele alıp çalışmamız gerekiyor”.


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 16 Kasım, 2023 18:01
  • Güncellenme Tarihi: 16 Kasım, 2023 18:01