Diz ağrılarınız varsa bu haberi okuyun!

Gözde Dolayman

Diz ağrılarınızdan şikâyetçi misiniz? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Sançmış, diz ağrısı şikâyeti olan herkesin mutlaka bir ortopedi uzmanına ya da fizik tedavi uzmanına görünmesini öneriyor. İşte detaylar…

Diz-agrilariniz-varsa-bu-haberi-okuyun_3d87a2d6-89aa-4dad-ac07-94f0b67eb7f8.webp

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Sançmış, diz ağrısı şikâyeti olan herkesin mutlaka bir ortopedi uzmanına ya da fizik tedavi uzmanına görünmesini öneriyor. Menisküs yırtığı hastalığının ilerlemeden tedavi edilmesinin, diz kapağında yaşanan sorunun büyümeden çözülmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Mesut Sançmış, “Menisküs yırtığını zamanında yakalarsak bu yırtık cerrahi müdahale gerektirmeyecek ve konservatif tedavilerle tedavi edilebilecek. Ancak hastalık belli bir aşamaya geldikten sonra artık cerrahi müdahale kaçınılmazsa mutlaka cerrahi işlem uyguluyoruz” dedi.

Menüsküs yırtıklarının her yaş grubu için farklı oluştuğunu söyleyen Op. Dr. Sançmış, “Daha genç yaşlarda, daha aktif hastalarda genellikle spor yaparken spor travmaları sonrası ya da kazalar sonrası menisküs yırtıkları oluşurken daha ileriki dönemlerde yaşa bağlı olarak genellikle 45-55 yaş grubunda bu hastalık daha sık görülüyor” diye konuştu.

TEDAVİ EDİLMEZSE OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURUYOR

Diz ağrısı şikâyetiyle kendisine gelen hastaların yoğunlukla menisküs yırtığı ya da kireçlenme rahatsızlıklarına sahip olduğunu belirten Sançmış, menisküs yırtığının tedavi edilmezse nasıl olumsuz sonuçlar doğuracağını şu sözlerle anlattı:

“Asıl önemli olan noktalardan bir tanesi, erken dönemde başlayan bir menisküs yırtığının tedavi edilmediği takdirde doğuracağı olumsuz sonuçlardır. Eğer ki tedavi edilmezse menüsküs yırtıkları geri dönüşümsüz hasarlara yol açabiliyor. Küçük bir yırtığınız varsa tedavi olmadığınızda o yırtık giderek büyüyebilir. Büyüdükten sonra da dizin içerisinde serbestlenme kısmına gelirse eğer serbest bir şekilde diz içerisinde dolaşırsa ya da sıkışıklık yaratırsa ya da ezilme gibi bir durum yaratırsa hem menüsküs dokusunun kendisi hasar görüyor hem de sıkışma esnasında ya da takılma esnasında hasar verdiği kıkırdak zarar görmüş oluyor. Böylece menisküs elastik gibi bir kıvama geliyor ve içeriği değiştiğinde de artık tedavi etme aşamasını bir tık daha ileriye taşımış oluyor. O yüzden zamanında tedavi edilmeyen menüsküs yırtıkları ilerleyen dönemlerde diz kireçlenmesine neden oluyor. Diz kireçlenmesiyle beraber de ön çapraz bağ hasarı gibi bağ hasarlarına neden olabilir”.  

AMELİYATSIZ AŞAMALI TEDAVİ UYGULANABİLİYOR

Menisküs yırtıklarının aşamalı bir şekilde tedavi edildiğine değinen Op. Dr. Sançmış, menisküs yırtıklarına uygulanan tedavi yöntemlerini anlatırken şu ifadelere yer verdi:

“Menisküs yırtığında takılma, kilitlenme, noktasal ağrı tarzında bir ağrı varsa bu menisküs yırtığını tedavi etmek gerekiyor. Kapalı cerrahiden tutun da basit fizik tedavi ya da yaşamsal değişikliklere kadar uzanan bir tedavi algoritmamız var. Menisküs yırtığı eğer ki çok büyük değilse şikâyetlerin yani takılmanın noktasal ağrının, kilitlenmenin olmadığı küçücük bir yırtığı varsa ve bu hasta kilolu ise öncelikle kilo vermesini istiyoruz. Eğer ki kas güçsüzlüğü varsa fizik tedavi görmesini istiyoruz. Ağrısı çok şiddetliyse buna yönelik ilaç tedavisi düzenliyoruz. Günlük yaşantısında daha uygun bir ayakkabı dizine daha az yük binen bir ayakkabı modeli öneriyoruz. Bununla beraber de takip ediyoruz. Daha böyle ileri boyutlarda arz bir tık daha fazla olmuş menüsküsü yırtıklarında dizice enjeksiyonları uygulayabiliyoruz. Bu dizice enjeksiyonların içerisinde noktasal olarak kortizon uygulaması olabilir. Dizin içerisine PRP dediğimiz kendi kanından aldığımız bir uygulama yapabiliriz. 7 yine akıllı plazma ya da sanakin uygulaması olarak bilinen uygulamayı yapabiliriz, kolejen uygulaması yapabiliriz. Ya da bunları hiyeronluk asiti yapabiliriz ya da bunların içerisinde en etkili olan kök hücre uygulamasını yapabiliriz”.

YIRTIK BÜYÜKSE CERRAHİ MÜDAHALE GEREKİYOR

Hastanın büyük bir menisküs yırtığı varsa ve bu yırtık takılma, kilitlenme yaratıyorsa hastanın ağrısını gidermek için cerrahi müdahalede bulunduklarını dile getiren Op. Dr. Sançmış, “Menisküs yırtığı hastaya ciddi zarar vermeye başlıyorsa artık yırtık tedavisi cerrahi müdahale gerektiriyor Cerrahi dediğimiz şey de kapalı bir aman yat dizin iç tarafından ve dış tarafından birer santimlik açtığımız deliklerle dizin içerisine kamerayla giriyoruz. Önce bir muayene ediyoruz muayeneden sonra dikilme ihtimali olan yırtıkların dikiyoruz. Menisküs dokusu hem bizim için hem diz için önemli bir yapı olduğu için menisküs stokunu korumak gerekiyor. Yani dikilebilecek her türlü yırtığı dikmeye çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 02 Ocak, 2024 14:26
  • Güncellenme Tarihi: 05 Ocak, 2024 13:58