Sağlık turizmi yapmak istiyorum, nereden başlamalıyım?

Gözde Dolayman

Siz de sağlık turizmi sektörüne atılmak istiyor fakat nereden başlamanız gerektiğini bilmiyor musunuz? İşte detaylar…

-Saglik-turizmi-yapmak-istiyorum-nereden-baslamaliyim_efba610b-81a0-4ee6-bb22-6d1e756dcbe7.webp

Ülkemizde mevcut sağlık kuruluşları dünya pazarına açılırken, açılan yeni kurumların sayısında her geçen gün artış gözleniyor. Sağlık turizmine yeni başlayanlar için yol haritası çizen Lora Danışmanlık ve Lora Akademi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çetin, sağlık turizmi sektörüne yeni adım atacaklara önemli bilgilendirmelerde bulundu. İlk olarak sağlık turizmi yetki belgesinin alınması ve belirli şartların yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Hakan Çetin, “Sağlık turizmi yapmak istiyoruz, nereden başlayabiliriz? ya da ben doktor değilim, sağlık turizmi yapabilir miyim? veyahut da doktorum yeni mezunum gerçekten sağlık turizmi yapabilir miyim? Hemen başlayabilir miyim? gibi çeşitli sorularla karşılaşıyoruz. Bunlara teker teker değinmek gerekirse ilk önce sağlık turizmini herkes yapabilir mi? sorusuna cevap vermek isterim. Evet, herkes yapabilir ama önce belirli şartları yerine getirmemiz gerekiyor” dedi.

İLK İŞ BU BELGELERE SAHİP OLMAK!

“Doktor olmayan bir kişinin sağlık turizmi yapabilmesi için A sınıfı bir seyahat acentesi belgesine sahip olması gerekiyor” diyen Dr. Çetin, “Doktor olmayan bir kişinin ki biz bunlara acente ismini veriyoruz ya da bizim 5448 sayılı karar kapsamında bunlar aracı kuruluş olarak ifade ediliyor. Bunlar A sınıfı seyahat acentesi belgesini aldıktan sonra ikinci aşamamız olan Sağlık Bakanlığından sağlık turizmi yapmakta yetkilendirilecek sağlık turizm yetki belgesi alma aşamasına doğru geçiş yapıyoruz. Tabii burada geçiş yaparken acentelerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Bu noktalardan bir tanesi sağlık turizmi yapacak acenteler mutlaka dil bilen 4 personeli istihdam etmeleri gerekiyor. Ayrıca biz bu süreci 3 kişiyle de atlatabiliyoruz. Çünkü bir kişi 2 tane dil bilebilir. Hem Fransızca hem Almanca ya da İngilizce bilebilir. Biz o 2 kişiyi tek kişi olarak gösterip 3 kişiyle de bu süreci başlatabiliriz” ifadelerini kullandı.

DİL BİLEN PERSONEL İSTİHDAMI ŞART!

Dr. Hakan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriterler noktasına baktığımızda ilk yapmamız gereken bu dil bilen personeli kendi bünyemizde istihdam etmemiz. SSK’lı olarak bunları göstermemiz gerekiyor. Bununla alakalı da sorular soruluyor. Biz bu kişileri bir yerden kiralasak? Başka bir yerde sadece belgelerini kullansak? gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bu kişiler mutlaka bizim kendi bünyemizde çalışan bir birey olması lazım. Çünkü aktif olarak sağlık turizmi yapılacak. O kişiler de o sürecin içerisinde yer alacaklar. O yüzden bakanlık bizden mutlaka SSK’lı olarak o kişilerin istihdam edilmesini istiyor”.

Bunların dışında en az 3 dilden oluşan bir web sayfasının olması gerektiğini de anlatan Dr. Çetin, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bakanlığın yönetmeliği kapsamında web sayfamızda olması gereken bazı kriterler var. Bu kriterlere dikkat ederek 3 dilli bir web sayfası hazırlıyoruz. Web sayfasındaki kriterlerde acenteler kendini bir sağlık kuruluşu olarak tanıtmamaları gerekiyor. Çünkü bunlar bir aracı kuruluş oldukları için kendilerini sağlık hizmetine aracılık yapan bir kurum olarak tanıtmaları gerekiyor. Çünkü neden? Sektörün içerisinde kişi acente ama kendini bir klinik gibi tanıtmış hastayı daha rahat ikna edebilirim diye ama tabii bu yönetmeliklerimize baktığımız zaman yanlış bir uygulama oluyor. İşin teşvik tarafına geçtiğimiz zaman ise Ticaret Bakanlığı da o acentelerin web sayfalarını inceliyor. Eğer böyle bir durumla karşılaştığı zaman ödemelerini gerçekleştirmiyor. O yüzden bizler acentelerin mutlaka web sayfalarının sağlık aracı kuruluşu şeklinde dizayn edilmesini istiyoruz. Bununla ilgili sağlık turizm yetki belgesel alırken bir kriter daha var. Bu kriterimiz de en az 3 tane sağlık kuruluşuyla yani sağlık turizmi yetki belgesi almış 3 farklı sağlık kuruluşuyla anlaşma yapmaları gerekiyor. Biz bunların hepsini bir araya getiriyoruz. Yani 3 tane sağlık kuruluşuyla anlaşmasını, web sayfasının ekran görüntülerini, istihdam ettiği personelin giriş belgelerini, dil belgelerini ve sayısını… Dil kriteri de çok önemli. Sağlık turizmiyle ilgilendiğimiz için mutlaka belirli bir dil seviyesi de gerekiyor. Dil seviyesi ya B2 olmalı ya da 65 üzeri bir puana sahip olmaları gerekiyor. Daha sonra da biz başvurumuzu gerçekleştiriyoruz”.

Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 28 Kasım, 2023 14:24
  • Güncellenme Tarihi: 28 Kasım, 2023 14:46